The Malaysia Post

Ibrahim Ali, Perkasa memerintahkan membayar ganti rugi RM150,000 kepada Lim Guan Eng kerana fitnah

Mahkamah Persekutuan dalam keputusan majoriti hari ini mengatakan Perkasa dan presidennya ketika itu, Datuk Ibrahim Ali harus membayar ganti rugi RM150,000 kepada bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berhubung kenyataan fitnah kumpulan itu yang diterbitkan pada Oktober 2011, seperti yang diperintahkan oleh mahkamah sebelumnya.

Panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan yang dipengerusikan oleh hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Nallini Pathmanathan pada September lalu telah mendengar rayuan Lim terhadap kumpulan hak orang Melayu dan Ibrahim, dengan dua hakim hari ini memutuskan untuk memihak kepada setiausaha jeneral DAP.

Ketika membacakan ringkasan penghakiman mayoritas yang juga disetujui oleh Hakim Nallini, hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Harmindar Singh Dhaliwal mengatakan Mahkamah Tinggi lebih dari wajar untuk memberikan pampasan sebanyak RM150,000 yang akan dibayar oleh Perkasa dan para pegawainya yang dinyatakannya tidak berlebihan.

“Sebagai kesimpulan dan atas alasan yang disebutkan, pegawai awam ketika menuntut sebagai individu, sama ada menuntut secara peribadi atau rasmi tidak dilarang membawa tindakan fitnah,” kata hakim ketika membaca ringkasan dalam proses dalam talian melalui Zoom.

“Oleh itu, banding diizinkan dengan biaya kepada perayu. Perintah yang dibuat oleh Mahkamah Rayuan diketepikan. Perintah Mahkamah Tinggi yang berkaitan dengan responden di sini dikembalikan, ”katanya ketika memulihkan jumlah RM150,000 yang diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi untuk membayar Perkasa dan Ibrahim Ali.

Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Abdul Rahman Sebli juga membacakan keputusan minorinya, di mana dia mengatakan bahawa rayuan Lim harus ditolak.

Mahkamah Persekutuan juga memberi Lim kos sebanyak RM50,000, yang akan dibayar oleh Ibrahim dan Perkasa.

Baca Lagi | Kematian yang perlahan menanti Umno sekiranya kekal dengan Perikatan yang ‘tidak jujur’

Pada 11 Mei 2012, Lim mengemukakan tuntutan saman fitnah terhadap tujuh defendan. Dia menamakan mereka sebagai ketua maklumat Perkasa Ruslan Kassim, Ibrahim, Perkasa (nama penuhnya) Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia, New Straits Times Press (Malaysia) Sdn Bhd dan Datuk Syed Nadri Syed Harun yang merupakan penyunting kumpulan untuk dua penerbitan NSTP, Utusan Melayu (Malaysia) Berhad dan ketua pengarang kumpulannya ketika itu, Datuk Abdul Aziz Ishak.

Menurut pernyataan tuntutan Lim, pernyataan fitnah oleh Ruslan bertarikh 1 Oktober 2011 disiarkan di laman web Perkasa, dengan kandungan dalam pernyataan yang sama kemudian diterbitkan pada 2 Oktober 2011 oleh New Sunday Times dan Berita Minggu NSTP serta Mingguan Utusan Melayu Malaysia. Kenyataan fitnah itu dibuat selepas lawatan rasmi Lim sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu dalam mengetuai delegasi oleh InvestPenang ke Singapura pada 11 Ogos dan 12 Ogos 2011 untuk mempromosikan pelaburan di negeri Malaysia.

Read Previous

Kematian yang perlahan menanti Umno sekiranya kekal dengan Perikatan yang ‘tidak jujur’

Read Next

Hanya 4 dari 1 juta yang mungkin mempunyai kesan sampingan vaksin Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.