The Malaysia Post

Kematian yang perlahan menanti Umno sekiranya kekal dengan Perikatan yang ‘tidak jujur’

tidak jujur-UMNO

Ini hanya masalah masa sebelum Umno secara rasmi meninggalkan Perikatan Nasional (PN), seorang pemimpin parti itu menegaskan, menuduh rakan sekutunya melakukan ketidakjujuran dan pengkhianatan politik seperti pilihan raya negeri Sabah September lalu.

Anggota majlis tertinggi Umno, Datuk Mohd Puad Zarkashi menggunakan The Malaysian Insight bahawa keputusan untuk berhenti PN telah dibuat oleh majoriti anggota parti, dan menunjukkan bahawa ia sedang menunggu masa yang telah dilangsungkan pada tahun – yang sekarang dijadualkan pada 27-28 Mac – akan dibuat. rasmi.

“Ini adalah rahsia terbuka bahawa Umno akan meninggalkan PN11 118 daripada 147 bahagian yang telah dipilih.

“Perdana Menteri Muhyiddin Yassin harus memutuskan bahawa keputusan itu telah dibuat. Itu belum rasmi,” kata Puad.

Dia menyatakan bahawa perhimpunan Umno bulan depan akan membincangkan perkongsian politik masa depan parti itu sebagai persiapan untuk PRU15.

Menurut Puad, ahli-ahli akar umbi Umno tidak gembira kerana ketua kampung yang dilantik PN enggan bekerjasama dengan pemimpin tempatan mereka.

Dia juga menyatakan bahawa ahli-ahli Umno masih kesal kerana didakwa diperjuangkan oleh rakan gabungan PN dalam pilihan raya Sabah, ketika Bersatu dan beberapa parti tempatan lain menggunakan calon bebas sebagai proksi untuk bertanding melawan calon Umno.

Baca Lagi | Umno tidak boleh mendakwa sebagai parti tunggal untuk orang Melayu

“Kami masuk dengan niat baik setelah diputuskan kerusi mana yang akan ditandingi oleh setiap parti. Tetapi setelah rundingan kerusi, mereka menaja calon bebas dan menyebabkan Umno kehilangan kerusi.

“Ini adalah pengalaman pahit yang tidak akan kami biarkan berlaku lagi. Kami mahukan rakan politik yang jujur, bukan mereka yang akan menikam kami di belakang, ”kata Puad.

Dalam pilihan raya Sabah, BN kehilangan lapan kerusi daripada rakannya dalam 17 kerusi yang ditandinginya. Umno bertanding sebanyak 31 kerusi.

Pada akhirnya, BN memenangi 14 kerusi, berbanding dengan 17 PN.

Puad juga menuduh presiden Bersatu dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat keputusan tanpa mempedulikan hirarki Umno. Dia memberikan contoh pemilihan Anggota Parlimen Umno ke dalam Kabinet Muhyiddin, pembatalan projek kereta api berkelajuan tinggi KL-Singapura dan permintaan untuk keadaan darurat.

Puad juga menolak dakwaan bahawa Umno akan menyebabkan perpecahan di kalangan orang Melayu dengan berhenti dari PN.

“Tidak ada gunanya membicarakan perpaduan Melayu ketika anda menikam kami di Sabah.

“Ini hanya retorik politik. Sekiranya Bersatu ikhlas mengenai perpaduan Melayu, mengapa rakan kongsi Pakatan Harapan menyebabkan Umno kehilangan kuasa? Tidak ada perpaduan Melayu jika kedua-dua pihak saling berusaha untuk menjatuhkan satu sama lain, ”katanya kepada portal berita. Puad berkata, Umno akan meneruskan kerjasama dengan PAS, Gabungan Parti Sarawak dan parti-parti Sabah yang lain setelah secara rasmi memutuskan Bersatu.

Read Previous

Umno tidak boleh mendakwa sebagai parti tunggal untuk orang Melayu

Read Next

Ibrahim Ali, Perkasa memerintahkan membayar ganti rugi RM150,000 kepada Lim Guan Eng kerana fitnah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here