The Malaysia Post

Umno tidak boleh mendakwa sebagai parti tunggal untuk orang Melayu

umno-party

Pemimpin sayap pemuda dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia semalam mengatakan bahawa Umno tidak boleh terus menerus mengaku sebagai parti tertinggi yang dikuasai Melayu, kerana sekarang terdapat beberapa parti lain yang serupa dengan kekuatannya sendiri.

Ketua penerangan sayap Armada Ashraf Mustaqim Badrul Munir mengatakan bahawa negara itu akan “melihat sinar cahaya baru” jika Umno bergabung bersama Bersatu dan PAS untuk membentuk pakatan yang kuat, dan bukannya menjadi miliknya sendiri.

“Perpaduan antara parti-parti yang berkaitan dengan Perikatan Nasional (PN) pasti akan mengeratkan hubungan antara PAS dan Bersatu dan begitu juga dengan Barisan Nasional (BN), yang dipimpin oleh Umno sendiri,” katanya.

Dia duduk bersama Malay Mail setelah mengadakan kunjungan hormat berikutan ada keributan mengenai laporan, yang berasal dari akhbar harian Utusan Malaysia, di mana ketua sayapnya Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal dipetik mengatakan bahawa masa Umno sebagai pusat kuasa politik sudah berakhir.

Ashraf menjelaskan bahawa Wan Ahmad Fayhsal menekankan perlunya perpaduan di antara ketiga-tiga parti yang disebut itu, untuk mengukuhkan sokongan daripada pengundi Melayu.

“Oleh itu, kami berharap PN dan BN dapat menentukan tujuan. Parti teras juga penting. Bagi saya, dalam parti teras ini, saya bercakap dengan nada yang sama dengan apa yang dikatakan oleh Wan Ahmad Fayhshal, kerana dinamik politik sekarang.

Baca Lagi | Peguam Najib mempersoalkan adakah Salwani menganugerahkan Datukship sebagai saksi

“Sungguh, melihat tiga parti iaitu Umno, PAS dan Bersatu, ini dapat diterima sebagai parti utama, menerajui gerakan di bawah PN dan BN,” kata Ashraf.

Ashraf menjelaskan bahawa Wan Ahmad Fayhsal menekankan perlunya perpaduan di antara ketiga-tiga parti yang disebutkan itu, untuk mengukuhkan sokongan daripada pengundi Melayu. seolah-olah kita mengabaikan komponen komponen lain, seperti dalam PN kita mempunyai PBS, STAR dan lain-lain. Mereka juga memainkan peranan besar yang mungkin tidak dapat kita capai, di wilayah masing-masing, ”tambah Ashraf, menggunakan akronim untuk merujuk kepada Parti Bersatu Sabah dan Parti Solidariti Tanah Airku.

Dia menambah bahawa Wan Ahmad Fayhsal menyentuh mengenai dinamika politik baru ini, di mana Umno tidak boleh mengatakan bahawa ia adalah satu-satunya parti teras bagi orang Melayu kerana pemandangan telah banyak berubah sejak pilihan raya umum ke-14.

Walaupun Bersatu pernah menjadi sebahagian daripada pakatan Pembangkang Pakatan Harapan sebelumnya semasa pilihan raya umum ke-14, ia kemudian berpecah sebelum membentuk pakatan baru dengan bekas pesaing politik Umno dan PAS untuk membentuk kerajaan PN tahun lalu.

Dia mengatakan bahawa pergeseran ini juga bermaksud bahawa tingkah laku pengundi tidak akan mudah dibaca, kerana tidak semudah itu sebelumnya, dan oleh itu tidak dapat diramalkan.

Ashraf bersetuju bahawa walaupun Umno adalah parti politik yang berpengaruh, begitu juga dengan parti lain yang sama-sama berpengaruh terhadap masyarakat yang mereka pimpin.

“Oleh itu, kami berharap PN dan BN dapat menentukan tujuan. Parti teras juga penting. Bagi saya, dalam parti teras ini, saya bercakap dengan nada yang sama dengan apa yang dikatakan oleh Wan Ahmad Fayhshal, kerana dinamik politik sekarang.

“Sungguh, melihat tiga parti iaitu Umno, PAS dan Bersatu, ini dapat diterima sebagai parti utama, menerajui gerakan di bawah PN dan BN,” kata Ashraf.

Read Previous

Karier golf legenda Tiger Woods dalam bahaya selepas kemalangan kereta

Read Next

Kematian yang perlahan menanti Umno sekiranya kekal dengan Perikatan yang ‘tidak jujur’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here