The Malaysia Post

Peguam Najib mempersoalkan adakah Salwani menganugerahkan Datukship sebagai saksi

Peguam Najib

Peguam Datuk Seri Najib Razak telah meneliti alasan dan justifikasi di sebalik gelaran juruaudit kerajaan Datuk Nor Salwani Muhammad yang diberikan tahun lalu, semasa perbicaraan gangguan audit 1Malaysia Development Berhad hari ini di Mahkamah Tinggi.

Peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mempersoalkan Salwani apakah penghargaan Panglima Mahkota Wilayah, yang membawa gelaran “Datuk” yang diberikan kepadanya pada 1 Februari 2020, disebabkan oleh tindakannya dalam menjaga rancangan akhir 1MDB 2016 lapor dari musnah.

Shafee kemudian memetik laporan berita Harian Metro bertajuk Tahniah Datuk Nor Salwani yang diterbitkan pada 1 Februari 2020, dan bertanya sama ada Salwani bersetuju dengan kenyataan yang diberikan oleh menteri Wilayah Persekutuan ketika itu, Khalid Abdul Samad bahawa penghargaan itu adalah kerana tindakannya yang kononnya membawa kepada pendedahan tuduhan mengganggu laporan audit 1MDB 2016.

Baca Lagi | Program Imunisasi Nasional Covid-19 mungkin akan selesai pada akhir tahun, kata Khairy

Salwani kemudian menjelaskan bahawa sementara dia menghormati pandangan Khalid dalam jawatannya sebagai menteri, dia menafikan bahawa penghargaan itu hanya untuk tindakannya yang berkaitan dengan audit 1MDB 2016 dan menekankan bahawa dia dicalonkan untuk cara penghargaan sebelum perbicaraan dimulakan.

“Walaupun saya menghormati pandangan menteri, saya tidak dicalonkan untuk anugerah kerana perkara ini. Saya pernah dicalonkan sebelum ini dan pernah berkhidmat dengan Kementerian Wilayah Persekutuan sebelum ini dan saya telah berkhidmat dengan Jabatan Audit Negara (NAD) selama lebih dari 30 tahun. Oleh itu, untuk mengatakan bahawa saya diberi penghargaan kerana perkara ini, saya sangat tidak setuju, ” katanya.

Shafee sekali lagi mempersoalkan adakah Salwani bersetuju dengan kenyataan Khalid bahawa penghargaan itu adalah kaedah untuk menunjukkan penghargaan atas tindakannya.

Namun, ini mendapat jawapan dari Hakim Mohamed Zaini Mazlan yang mengatakan bahawa tidak adil bagi Shafee untuk menyoal Salwani mengenai perkara itu kerana dia mungkin atau tidak tahu apa yang dimaksudkan oleh Khalid dalam pernyataannya.

Pada awal hari, Shafee juga telah menanyakan kepada Salwani mengenai peristiwa-peristiwa menjelang pertemuan 24 Februari 2016 di mana pegawai pemerintah dan 1MDB pada masa itu meminta perubahan pada laporan yang disiapkannya kepada syarikat pelaburan negeri itu.

Shafee bertanya kepada Salwani adakah dia telah memberitahu pihak atasannya pada masa itu, pengarah NAD Saadatul Nafisah Bashir Ahmad dan Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang, bahawa dia telah meletakkan perakam dalam kotak pensil untuk merakam pertemuan itu. Salwani menjelaskan bahawa dia bertindak tergesa-gesa untuk meletakkan perakam dalam kotak pensel kerana kedua-dua atasannya sibuk berbincang antara satu sama lain pada masa itu dan dia diminta untuk meninggalkan bilik dengan segera oleh koordinator mesyuarat.

Read Previous

Skandal dan ketagihan Ravi Zacharias

Read Next

Keputusan untuk menyambung semula Parlimen membuktikan Agong menjunjung Perlembagaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here