The Malaysia Post

Program Imunisasi Nasional Covid-19 mungkin akan selesai pada akhir tahun, kata Khairy

Program Imunisasi Nasional Covid-19 dijangka selesai sebelum akhir tahun ini, menjelang tarikh siapnya pada Februari tahun depan.

Menteri penyelaras program, Khairy Jamaluddin berkata, keyakinan itu berdasarkan tahap kecekapan dan profesionalisme Kementerian Kesihatan (KKM) dan jika vaksin tiba mengikut jadual.

Di samping itu, selama fasa ketiga, Pusat Vaksinasi Mega akan didirikan, termasuk di stadium dan pusat persidangan, yang akan memungkinkan lebih banyak orang divaksinasi pada satu masa.

“Namun, itu semua bergantung pada apakah kita dapat mengamankan vaksin sesuai dengan jadwal.

“Kami telah menandatangani perjanjian dengan beberapa syarikat termasuk Pfizer, tetapi kami masih bergantung pada kapasiti kemudahan pembuatan mereka di luar negara jika mereka memenuhi perjanjian atau kontrak, saya percaya dan yakin kami dapat menyelesaikannya sebelum akhir tahun ini,” katanya menerusi panggilan video mengenai program Bicara Naratif di RTM malam ini.

Khairy, yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, berkata ketika ini selain Pfizer, Malaysia mempunyai perjanjian dengan empat pengeluar vaksin lain di luar negara, iaitu Sinovac dari China, AstraZeneca (United Kingdom), Gamaleya (Sputnik V) dari Rusia dan dos tunggal vaksin CamSinoBIO (China) yang masih belum dinilai oleh National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA).

Baca Lagi | Filipina meluluskan cab Covid-19 Cina tetapi pekerja kesihatan akan ketinggalan

“Maklumat dan tarikh yang dikeluarkan oleh pengeluar vaksin mesti berdasarkan kajian yang dilakukan di luar negara yang membuktikan bahawa vaksin itu selamat dan berkesan NPRA hanya akan menyetujuinya apabila berpuas hati dengan vaksin.

“Sekiranya NPRA menyetujui semua vaksin untuk digunakan di Malaysia, maka bekalan kami akan meningkat dan kami dapat mempercepat proses imunisasi,” katanya.

Dia mengatakan bahawa pemerintah juga menyarankan untuk mendapatkan vaksin dos tunggal buatan AS oleh Johnson & Johnson, dan vaksin dos tunggal mungkin digunakan di kawasan luar bandar di mana aksesibilitas mungkin sukar untuk vaksinasi dua dos.

Mengenai Pusat Vaksinasi Mega, Khairy mengatakan akan dibangun pada fasa ketiga (fasa umum) kerana ini akan menjadi fasa terbesar dalam program ini. “Tahap tiga juga akan melibatkan penjadwalan pengiriman vaksin dalam jumlah terbesar, jika hari ini hanya melibatkan ratusan ribu, tetapi pada pertengahan tahun ketika fasa ketiga dimulai, jadual pengiriman vaksin akan mencapai hingga berjuta-juta, yaitu mengapa kita memerlukan pusat vaksinasi yang besar untuk menyelesaikan vaksinasi tanpa perlu menyimpan vaksin di pusat penyimpanan vaksin, ”katanya.

Read Previous

Filipina meluluskan cab Covid-19 Cina tetapi pekerja kesihatan akan ketinggalan

Read Next

Daft Punk berpisah selepas 28 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.