The Malaysia Post

PRU15 sepatutnya berlangsung ‘semalam’ jika tidak untuk Covid-19 – Muhyiddin

PRU15 sepatutnya berlangsung 'semalam' jika tidak untuk Covid-19 - Muhyiddin

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengatakan bahawa pentadbirannya akan menyeru pilihan raya umum ke-15 (PRU15) setelah wabak Covid-19 reda.

Di tengah-tengah dakwaan bahawa pemerintahannya tidak dipilih sebagai pengundi, presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia mengatakan bahawa dia sudah semestinya menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen “semalam” jika tidak kerana wabak itu.

“Tidak perlu untuk itu,” katanya dalam pidato kebijakannya di Mesyuarat Agung Tahunan Bersatu ketiga, merujuk kepada kritikan oleh Pembangkang yang menginginkan PRU15 untuk “mengembalikan mandat kepada rakyat”.

“Sekiranya anda bertanya kepada saya, saya akan menasihati Yang di-Pertuan Agong semalam untuk membubarkan Parlimen supaya pilihan raya dapat diadakan. Tetapi kami tahu masalahnya adalah Covid-19. “

Baca Lagi | Syed Saddiq berkata, penyesalan tidak dapat dihitung semasa pengundian Belanjawan 2021

“Setelah pandemi diatasi, kami akan mengembalikan mandat kepada rakyat dan membiarkan mereka memilih pemerintah yang mereka inginkan. Mudah-mudahan mereka memilih Perikatan Nasional (PN) lagi, ”tambahnya.

Walaupun ada tuntutannya, pentadbiran PN berkuasa bukan kerana pilihan pemilih, tetapi karena perampasan kuasa yang sekarang digelar “Sheraton move”.

Muhyiddin, yang juga ketua PN, juga mengumumkan bahawa gabungan itu kini dalam proses untuk mengakui parti-parti baru untuk bergabung dalam gabungan itu yang kini merangkumi ahli pengasas parti PAS dan Sabah STAR dan SAPP.

Namun, dia tidak mendedahkan parti mana yang akan bergabung dalam gabungan itu, dengan mengatakan bahawa PN telah menunjukkan prestasi yang sangat baik dalam pilihan raya negeri Sabah bulan lalu, yang menyaksikan ketua Sabah Bersatu Datuk Seri Hajiji Noor terpilih sebagai ketua menteri yang baru.

“Sekiranya kita boleh menang di Sabah, kita boleh menang di Malaysia. Saya juga ingin mengumumkan bahawa kami akan menggunakan logo PN untuk pilihan raya akan datang, ”katanya.

Agar bersedia menghadapi pilihan raya, Muhyiddin memanggil pemimpin tertinggi, bahagian dan akar umbi Bersatu untuk memperkuat parti dan meningkatkan keahlian dan menubuhkan cabang baru.

“Janganlah kita menunggu hingga detik terakhir untuk membuat persiapan. Saya tahu orang-orang sakit berpolitik tanpa henti. Mereka mahu ahli politik menolong mereka dan tidak berusaha untuk kekal berkuasa selamanya. “Mari kita bangkit pada kesempatan itu. Inilah masanya untuk melayani rakyat, ”katanya.

Read Previous

Biarkan kita bertanding untuk pilihan raya kecil Gerik, kata Zahid kepada Bersatu, PAS

Read Next

Hit Netflix ‘The Queen’s Gambit’ menyebabkan penjualan set catur meletup

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here