The Malaysia Post

Biarkan kita bertanding untuk pilihan raya kecil Gerik, kata Zahid kepada Bersatu, PAS

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah menyatakan harapan bahawa parti itu akan diberi jalan keluar dalam pilihan raya kecil Parlimen Gerik di Perak, memandangkan pandemi Covid-19.

Sehubungan dengan itu, dia juga berharap Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan PAS, yang merupakan rakan Umno di Perikatan Nasional, akan membuka jalan bagi Umno mempertahankan kerusinya sekiranya ditandingi.

Sokongan kedua-dua parti diperlukan untuk Umno kembali menang di kubu Gerik, katanya kepada pemberita selepas menghadiri program ‘Ziarah Kasih’ di sini, hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan 16 Januari 2021, untuk pilihan raya kecil parlimen Gerik berikutan kematian penyandangnya, Datuk Hasbullah Osman, 63, pada 16 November kerana serangan jantung.

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Hasbullah mengalahkan Norhayati Kasim dari PAS dengan majoriti 6,216 undi dan mengekalkan kerusi itu pada PRU14 dengan majoriti 5,528 undi untuk menang menentang calon PAS Mohd Dahalan Ismail dan calon Bersatu Ibrahim Mohd Hanafiah.

Baca Lagi | Mahathir mengatakan parti pembangkang mengkhianati kepercayaan pengundi dengan tidak berdiri menentang Belanjawan 2021

Mengenai calon yang berpotensi, Ahmad Zahid yang juga ketua Barisan Nasional (BN), berkata parti itu akan meletakkan calon tempatan kerana individu itu akan mempunyai pengetahuan dan pemahaman yang lebih baik mengenai masalah di kawasan itu.

Presiden Umno itu mengatakan bahawa dia akan membiarkan ketua jawatankuasa perhubungan Umno Perak, Datuk Saarani Mohamad mengadakan perbincangan mendalam dengan Bahagian Gerik mengenai calon yang sesuai untuk bertanding dalam pilihan raya kecil.

“Kami akan memilih yang terbaik antara yang terbaik. Kami akan menyenarai pendek nama apabila Umno Bahagian Gerik memberikannya kepada jawatankuasa perhubungan negeri dan kemudian kepada saya sebagai ketua BN yang akan dimuktamadkan, ”katanya.

Mengenai kemungkinan pilihan raya kecil parlimen Gerik ditangguhkan kerana keadaan darurat seperti yang berlaku di Batu Sapi, Sabah, Ahmad Zahid mengatakan ia mungkin tidak akan berlaku kerana Gerik berada di zon hijau. Sementara itu, Ahmad Zahid berkata, setiausaha jawatankuasa perhubungan Umno Perak, Datuk Azian Osman telah dilantik sebagai timbalan pengerusi untuk menggantikan Hasbullah.

Read Previous

Legenda bolasepak Argentina Diego Maradona meninggal dunia

Read Next

PRU15 sepatutnya berlangsung ‘semalam’ jika tidak untuk Covid-19 – Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.