The Malaysia Post

Mahathir mengatakan parti pembangkang mengkhianati kepercayaan pengundi dengan tidak berdiri menentang Belanjawan 2021

Mahathir mengatakan parti pembangkang mengkhianati kepercayaan pengundi dengan tidak berdiri menentang Belanjawan 2021

Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyatakan rasa tidak senangnya terhadap Ahli Parlimen, termasuk sebahagian besar Pembangkang, di Parlimen hari ini yang tidak menentang menentang kelulusan Bajet 2021.

Dia menyalahkan mereka yang berada dalam kerajaan sebagai korup setelah didakwa mendapat faedah daripada pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan mengatakan bahawa anggota parlimen pembangkang yang tidak menentang RUU itu menyokong kerajaan ini dengan tindakan mereka.

“Kerajaan yang dibina dari sogokan dan sogokan kepada Anggota Parlimen dan pemerintah yang korup disokong oleh Ahli Parlimen dan Anggota Parlimen Pembangkang ini tanpa rasa bersalah bahawa mereka sekarang telah mengkhianati janji mereka kepada rakyat.

“Inilah yang terjadi di Parlimen hari ini,” kata mantan perdana menteri dari Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dalam sebuah pernyataan.

Baca Lagi | Muhyiddin: Malaysia dalam senarai penerima keutamaan vaksin Covid-19 China

“Sejauh yang saya dan Pejuang, termasuk beberapa anggota parlimen lain, kami tegas dalam pendirian untuk tidak mendukung lulus Belanjawan,” tambahnya.

Dr Mahathir berkata selainnya, tiga anggota Parlimen Pejuang yang lain telah berdiri untuk menyokong undi blok yang gagal: Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Jerlun), Datuk Amiruddin Hamzah (Kubang Pasu), dan Datuk Shahruddin Salleh (Sri Gading).

Pemimpin pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, dia mengarahkan penggubal undang-undang pihaknya untuk membenarkan Belanjawan 2021 melalui peringkat dasar kerana dia tidak mahu dilihat sebagai menyekat bantuan dan konsesi yang diumumkan oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Dr Mahathir juga mengatakan bahawa masyarakat tidak boleh menyerah pada rasuah dan membasmi itu adalah satu-satunya cara untuk menyelamatkan negara.

Dia menambah bahawa penyuap dan penjenayah menggunakan wang untuk membeli undi dan memilih ahli parlimen mereka untuk membentuk kerajaan hari ini.

“Apabila mereka yang tidak mempunyai prinsip dan kualiti bersedia mengorbankan mandat rakyat untuk kepentingan peribadi mereka sendiri untuk membentuk pemerintah, maka negara itu akan dijual untuk memenuhi kerakusan mereka,” katanya.

Hanya 13 ahli parlimen yang berdiri menuntut pengundian blok untuk meluluskan RUU untuk menyetujui Belanjawan hari ini, menyebabkan suara suara yang menyaksikannya diluluskan. Belanjawan sekarang akan masuk ke peringkat jawatankuasa, kerana peruntukan khususnya akan diperdebatkan dan diundi.

Read Previous

Syed Saddiq berkata, penyesalan tidak dapat dihitung semasa pengundian Belanjawan 2021

Read Next

Legenda bolasepak Argentina Diego Maradona meninggal dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here