The Malaysia Post

Muhyiddin: Malaysia dalam senarai penerima keutamaan vaksin Covid-19 China

muhyiddin_covid-19_nsc_meet_0311

Malaysia telah disenaraikan sebagai salah satu negara yang diberi keutamaan untuk menerima Covid-19 dari China yang akan diedarkan tidak lama lagi, menurut Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam catatannya di laman Facebook beliau hari ini, Muhyiddin mengatakan jaminan itu disampaikan kepadanya oleh duta keluar Republik China untuk Malaysia Bai Tian semasa lawatan perpisahan di bangunan Parlimen semalam.

Muhyiddin berkata, Malaysia juga telah menyatakan penghargaan atas komitmen yang dibuat oleh kerajaan China mengenai perkara itu.

“Tuan Yang Terutama Bai Tian juga menyampaikan penghargaannya kepada Pemerintah Malaysia untuk memberikan dukungan terus menerus dalam berbagai aspek kepada republik itu, terutama ketika pandemi Covid-19 melanda Wuhan awal tahun ini.

Baca Lagi | Mak Wan menjalankan program memberi makan untuk golongan miskin di Chow Kit

“Dia menganggap Malaysia negara yang sangat ramah dan selalu siap untuk membantu ketika China memerlukannya,” katanya.

Sementara itu, Muhyiddin juga menyatakan penghargaan pemerintah atas sumbangan Bai Tian dalam membawa hubungan dua hala Malaysia-China ke tahap baru sejak terjalinnya hubungan diplomatik antara kedua negara pada tahun 1974.

“China telah menjadi rakan dagang terbesar Malaysia selama 11 tahun berturut-turut, dengan nilai perdagangan tahun lalu dicatat pada RM315.19 bilion. Pelaburan China di Malaysia tahun lalu adalah RM18.25 bilion, menjadikan negara ini sebagai sumber pelaburan langsung asing kesepuluh terbesar di Malaysia.

“Malaysia sentiasa mengalu-alukan lebih banyak syarikat dari China untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan pelaburan, terutamanya dalam sektor industri berteknologi tinggi,” katanya.

Selain itu, Muhyiddin mengatakan bahawa Pemerintah Republik China juga mengucapkan tahniah kepada Malaysia sebagai tuan rumah Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) yang menyaksikan pengisytiharan Deklarasi Kuala Lumpur dan pelancaran Visi Putrajaya 2040.

Muhyiddin berkata, Deklarasi Kuala Lumpur dan pelancaran Visi Putrajaya 2040 akan menjadi aspirasi baru bagi komuniti Apec untuk memastikan pertumbuhan ekonomi serantau dalam 20 tahun akan datang. “Saya mengucapkan yang terbaik untuk Yang Mulia Bai Tian yang akan menamatkan tugasnya esok dan kembali ke Beijing. China setelah tiga tahun di negara ini,” tambah Muhyiddin.

Read Previous

Semua pencarum KWSP kini boleh membuat permohonan pengeluaran sehingga RM10,000 – Menteri Kewangan

Read Next

Wisma Putra dapat membantu menangkap Jho Low sekiranya polis memberikan lokasi sebenarnya – Hishammuddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here