The Malaysia Post

Semua pencarum KWSP kini boleh membuat permohonan pengeluaran sehingga RM10,000 – Menteri Kewangan

Semua penyumbang kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang pendapatannya terjejas oleh wabak Covid-19 kini boleh memohon untuk mengeluarkan simpanan mereka, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz hari ini.

Dia mengatakan penarikan itu berlaku untuk pencarum tanpa mengira sama ada mereka kehilangan pekerjaan atau mengalami kehilangan pendapatan.

“Program i-Sinar sekarang akan dibuka untuk semua pencarum KWSP yang melihat pendapatan mereka terjejas.

“Tidak kira sama ada mereka kehilangan pekerjaan atau mengalami kehilangan pendapatan, anggota-anggota ini layak untuk memohon pengeluaran dari Akaun KWSP 1 mereka,” kata Zafrul semasa ucapan penggulungan mengenai Belanjawan 2021.

Dia menambah bahawa had pengeluaran juga telah meningkat dari RM6,000 menjadi RM10,000.

KWSP, yang bertujuan untuk mempertahankan rakyat Malaysia setelah bersara, pada masa lalu hanya membenarkan pengeluaran awal dalam keadaan yang sangat ketat.

Sebelum wabak ini, rakyat Malaysia yang perlu mengeluarkan wang dari akaun mereka sebelum bersara hanya dapat melakukannya dari akaun 2 simpanan persaraan mereka untuk tujuan membeli atau memperbaiki rumah, atau untuk keadaan kecemasan perubatan.

Baca Lagi | Jasa untuk dijenamakan semula sebagai J-Kom, tidak akan berfungsi sebagai mesin propaganda pemerintah

Sehingga usia persaraan 60 tahun, akaun 1 tidak terhad kepada pemegang akaun, berfungsi sama dengan akaun simpanan tetap yang menerima dividen tahunan.

Di tengah perbahasan belanjawan yang sedang berlangsung, anggota parlimen seperti ketua pembangkang Anwar Ibrahim dan mantan perdana menteri Najib Razak mendesak Kementerian Kewangan untuk membenarkan empat juta anggota dana pencen mengakses akaun mereka 1.

Walaupun Anwar mendesak agar rakyat mempunyai akses ke simpanan mereka, Najib mencadangkan agar jumlah pengeluaran yang dibenarkan hendaklah melebihi RM10,000

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP; Bahasa Melayu: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, KWSP) adalah badan berkanun persekutuan di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan. Ia menguruskan rancangan simpanan wajib dan perancangan persaraan untuk pekerja sektor swasta di Malaysia. Keahlian KWSP adalah wajib bagi warganegara Malaysia yang bekerja di sektor swasta, dan sukarela untuk warganegara bukan Malaysia. KWSP bertujuan untuk membantu pekerja dari sektor swasta menyimpan sebahagian kecil dari gaji mereka dalam skema perbankan seumur hidup, untuk digunakan terutamanya sebagai dana persaraan tetapi juga sekiranya pekerja itu sementara atau tidak lagi layak bekerja. KWSP juga menyediakan kerangka kerja bagi majikan untuk memenuhi tanggungjawab undang-undang dan moral kepada pekerjanya.

Read Previous

Jasa untuk dijenamakan semula sebagai J-Kom, tidak akan berfungsi sebagai mesin propaganda pemerintah

Read Next

Muhyiddin: Malaysia dalam senarai penerima keutamaan vaksin Covid-19 China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.