The Malaysia Post

Jasa untuk dijenamakan semula sebagai J-Kom, tidak akan berfungsi sebagai mesin propaganda pemerintah

Jasa-untuk-dijenamakan-semula-sebagai

Jabatan Hal Ehwal Khas, atau dikenali sebagai Jasa, akan dijenamakan semula sebagai Jabatan Komunikasi Komuniti (J-Kom) dan tidak akan beroperasi sebagai mesin propaganda politik untuk pemerintah, Datuk Saifuddin Abdullah memberi jaminan hari ini.

Semasa ucapan penggulungan Belanjawan di Parlimen hari ini, beliau mengatakan bahawa jabatan itu akan menjalani penjenamaan semula dan penyusunan semula untuk memastikan matlamatnya menyampaikan maklumat yang tepat kepada orang ramai tercapai.

“Keutamaan pertama JKom adalah soal komunikasi maklumat semasa pandemi Covid-19.

Baca Lagi | Ahmad Maslan berusaha untuk mengembalikan Program Latihan Khidmat Negara

“Saya dapat memberi jaminan bahawa J-Kom tidak akan menjadi mesin propaganda; bukan di bawah jagaan saya, ”katanya.

Saifuddin ketika menjawab rakan-rakan penggubal undang-undang yang mempersoalkan RM85.5 juta yang diperuntukkan kepada J-Kom, menjelaskan jumlah itu bukan sesuatu yang baru dengan jumlah yang serupa diberikan kepada agensi itu sebelum dibubarkan oleh kerajaan Pakatan Harapan sebelumnya.

Dia menjelaskan bahawa jabatan di bawah pentadbiran sebelumnya telah menerima RM78.5 juta, RM81 juta, RM85.3 juta, dan RM74 juta dari tahun 2015 hingga 2018 sebelum pembubarannya.

Saifuddin kemudian juga memberi jaminan kepada Parlimen bahawa peruntukannya akan dikurangkan.

“Saya dapat memberi jaminan bahawa jumlahnya akan dikurangkan, tetapi berapa banyak yang sedang dipertimbangkan, saya belum dapat memberikan sejumlah,” katanya ketika ditekan untuk mendapatkan jawapan oleh pendahulunya dan anggota parlimen Puchong, Gobind Singh.

Menteri itu sekali lagi memberi jaminan kepada penggubal undang-undang bahawa ketua pengarah dan timbalan ketua jeneral J-Kom akan dilantik dari kalangan profesional dan pegawai pentadbiran yang layak dalam perkhidmatan awam.

“Pelantikan itu akan melalui proses Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Dan saya memberi jaminan bahawa DG dan timbalan DG tidak akan dilantik dari kalangan ahli politik,” katanya.

Ketika menekan lebih lanjut mengenai calon politik yang mungkin diusulkan, Saifuddin sekali lagi mengulangi proses pengambilan pekerja akan mengikuti panduan dan piawaian yang ditetapkan oleh JPA.

Pengumuman peruntukan untuk Jasa berikutan pembentangan Belanjawan mencetuskan reaksi balas dari kebanyakan anggota parlimen Pembangkang yang mempersoalkan keperluan agensi itu yang secara meluas disebut sebagai cabang propaganda bekas pentadbiran Barisan Nasional. Peruntukan di dalam wilayah berjumlah RM85.5 juta dari Belanjawan untuk J-Kom yang baru dinamakan juga dipersoalkan oleh Anggota Parlimen yang menuntut pemerintah menjelaskan perlunya mengutamakan pendanaan untuk asasnya sebuah agensi komunikasi pada puncak wabah Covid-19.

Read Previous

Pengarang Malaysia, Ho Sok Fong, “Lake Like a Mirror” disenarai pendek untuk Warwick Prize for Women in Translation

Read Next

Semua pencarum KWSP kini boleh membuat permohonan pengeluaran sehingga RM10,000 – Menteri Kewangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here