The Malaysia Post

Ahmad Maslan berusaha untuk mengembalikan Program Latihan Khidmat Negara

Ahmad-Maslan-berusaha-untuk-mengembalikan-Program-Latihan-Khidmat-Negara

Kerajaan sedang melihat untuk menghidupkan semula Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), Parlimen mendengar hari ini. Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, program ini telah membantu membentuk semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia yang telah menjalani latihan sebelum dibubarkan di bawah pemerintahan Pakatan Harapan sebelumnya.

“Terima kasih Ahli Parlimen Pontian atas cadangan ini untuk menghidupkan kembali PLKN yang telah dihapuskan oleh pemerintah sebelumnya pada tahun 2018,” katanya di Dewan Rakyat, merujuk kepada Datuk Seri Ahmad Maslan yang juga Setiausaha Agung Umno.

“Oleh kerana program ini terbukti membentuk semangat patriotisme di kalangan pemuda yang berpartisipasi, kementerian akan mengusulkan kepada Kabinet agar program itu dapat dilaksanakan lagi,” tambah Ismail Sabri dalam ucapan penutup Rang Undang-Undang Belanjawan 2021.

Menteri kanan itu mengatakan bahawa kerana Akta Perkhidmatan Nasional 1952 telah meletakkan PLKN di bawah Kementerian Pertahanan, ia akan menyusun kertas kerja agar program tersebut dapat disampaikan kepada Kabinet untuk persetujuan.

Baca Lagi | Malaysia mengimport bawang dari pelbagai negara untuk mengelakkan gangguan bekalan

Pada bulan Julai, rakan menteri Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof mengatakan bahawa kerajaan merancang untuk memperkenalkan program untuk memupuk semangat patriotisme untuk menggantikan PLKN dan Biro Sivik Nasional (BTN).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggung jawab atas fungsi khas itu mengatakan struktur untuk program yang dicadangkan itu sedang diselesaikan dan akan dibentangkan kepada Kabinet tidak lama lagi.

Mohd Redzuan juga mengatakan bahawa ia akan menggabungkan sukatan pelajaran dan latihan PLKN dan BTN yang terdiri daripada patriotisme, Perlembagaan, kebangsaan dan perpaduan antara kaum.

Pentadbiran PH telah menghapuskan PLKN yang menganggapnya “penuh dengan kurikulum dan kontrak yang meragukan”.

Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, yang merupakan rakan sebaya untuk penyokong kerajaan semasa pentadbiran PH, sebelum ini mengatakan mereka yang terlibat dalam PLKN hanya ingin menjana wang daripada program ini. “Mereka yang terlibat hanya ingin menjana wang dari PLKN. Itulah sebabnya saya mencadangkan kami memberikannya kepada tentera, ”kata Johari pada bulan Ogos.

Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) merupakan kursus latihan wajib selama tiga bulan di Pusat Latihan PLKN seluruh Malaysia.

Read Previous

Hishammuddin: Wisma Putra akan membantu rakyat Malaysia yang terdampar di Singapura

Read Next

Charli D’Amelio menjadi influencer pertama dengan lebih 100 juta pengikut di TikTok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here