The Malaysia Post

Hishammuddin: Wisma Putra akan membantu rakyat Malaysia yang terdampar di Singapura

Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengatakan bahawa pemerintah sedang mencari jalan untuk membantu rakyat Malaysia yang terdampar di Singapura.

Bercakap kepada Berita Harian, Hishammuddin Hussein berkata Malaysia tidak menyekat warganya pulang. Tetapi jika mereka melakukannya, mereka mesti mengikuti prosedur operasi standard (SOP) yang ada.

“Wisma Putra akan membantu dengan cara apa pun yang kita boleh. Mereka harus kembali ke sini jika mereka menghadapi masa-masa sukar di sana.

“Kami sedang menyiasat kesulitan yang mereka hadapi dan kami akan memberi mereka bantuan yang diperlukan,” kata Hishammuddin seperti dikutip oleh Berita Harian hari ini.

Akhbar itu melaporkan satu laporan semalam mengenai keadaan rakyat Malaysia yang terperangkap di Singapura, di mana mereka digambarkan dipaksa mandi di tandas awam dan kekurangan wang untuk makanan. Mereka juga tidur nyenyak di medan selera, restoran atau masjid.

Baca Lagi | Perbicaraan rasuah RM1 juta Ku Nan akan disambung pada 7 Disember

Ada yang disebut mengatakan bahawa mereka tidak ingin kembali ke Malaysia kerana tempoh karantina wajib selama 14 hari, yang akan berlaku lagi sekiranya mereka ingin kembali ke Singapura.

“Adakah alasan mereka tidak mahu kembali ke prosedur karantina rumah? Sekiranya itu salah satu faktor di sini, maka saya boleh membincangkan perkara ini dengan kementerian, ”kata Hishammuddin.

“Namun mereka tidak dilarang masuk kembali ke negara ini,” tambahnya.

Semalam, Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan tidak ada sekatan yang menghalang rakyat Malaysia untuk kembali dari Singapura semasa wabak Covid-19. Satu-satunya syarat adalah mereka mesti menguji negatif untuk Covid-19 dengan menjalani ujian RTK-Antigen di sempadan.

Selain itu Hishammuddin Hussein juga berkata BN kekal dengan keputusan menyokong Belanjawan 2021 namun pengundian pada Khamis ini masih terbuka kepada kemungkinan.

“BN dah buat keputusan dan tak tahu apa berlaku pada Khamis ini. Berdasarkan perkembangan terkini saya lihat tidak ada perubahan daripada apa yang ditegaskan dan diumumkan oleh parti. Itu pendirian parti dahulu (sokongan belanjawan) bagi saya apa diumumkan oleh parti, itulah pendirian kita. Kalau ada mana-mana pihak yang lain yang rasa tak puas hati akhirnya mereka perlu lihat kepada apa yang parti putuskan, itu mudah untuk kita melihat ke depan.

Read Previous

Malaysia mengimport bawang dari pelbagai negara untuk mengelakkan gangguan bekalan

Read Next

Ahmad Maslan berusaha untuk mengembalikan Program Latihan Khidmat Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.