The Malaysia Post

Perbicaraan rasuah RM1 juta Ku Nan akan disambung pada 7 Disember

Perbicaraan rasuah bernilai RM1 juta terhadap bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor akan bersambung pada 7 Disember depan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Mahyuddin Mohmad Som ketika dihubungi berkata perbicaraan yang sepatutnya disambung hari ini telah dibatalkan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat diperpanjang dari 9 November hingga 6 Disember.

“Mahkamah telah mengosongkan tarikh yang telah ditetapkan sebelumnya kerana CMCO. Namun, mahkamah mempertahankan tanggal pada bulan Disember dan menetapkan 7 hingga 10 dan 14 Disember hingga 16 Disember untuk meneruskan perbicaraan, ”katanya sambil menambah bahawa mahkamah telah memberitahu pihak berkenaan mengenai perkara itu melalui e-mel pada 13 November.

Baca Lagi | Dr Mahathir mengatakan ‘92’ alasan dia dan Anwar kehilangan jawatan perdana menteri kepada Muhyiddin

Anggota Parlimen Putrajaya yang berusia 69 tahun didakwa dengan rasuah menerima wang tunai berjumlah RM1 juta untuk dirinya sendiri daripada ahli perniagaan, Datuk Tan Eng Boon, yang telah mengaku bersalah atas tuduhan alternatif bersubahat dengan ahli politik itu dan didenda RM1.5 juta.

Wang itu dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Tengku Adnan sebagai dorongan untuk membantu permohonan Nucleus Properties Sdn Bhd untuk meningkatkan nisbah plot syarikat berkenaan dengan projek pembangunan di Lot 228, Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Tengku Adnan juga menghadapi tuduhan alternatif, dengan kapasiti sebagai menteri wilayah persekutuan, untuk menerima wang berjumlah RM1 juta dari Tan melalui cek Public Bank milik Pekan Nenas Industries Sdn Bhd yang dimasukkan ke dalam akaun CIMBnya, mengetahui bahawa Tan, sebagai pengarah Nucleus Properties, mempunyai kaitan dengan tugas rasminya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Nazlan telah dimulakan pada 20 September tahun lalu dengan pihak pendakwaan telah memanggil dua saksi untuk memberi keterangan.

Bagaimanapun, Tengku Adnan telah mengajukan permohonan untuk meminta Hakim Mohd Nazlan untuk tidak mendengar kes dengan alasan hakim telah membaca dan mempertimbangkan fakta kes Tan.

Hakim Mohd Nazlan menolak permohonan Tengku Adnan yang mendorongnya untuk mengajukan rayuan ke Mahkamah Rayuan.

Mahkamah Rayuan pada Februari tahun ini memutuskan untuk memilih Tengku Adnan dan memerintahkan perbicaraan itu didengar di hadapan hakim lain dengan alasan Hakim Mohd Nazlan mungkin berat sebelah.

Pada 17 Julai 2020, tiga hakim Mahkamah Persekutuan, membatalkan perintah Mahkamah Rayuan agar keengganan Hakim Mohd Nazlan untuk mendengar perbicaraan dan agar perbicaraan itu didengar di hadapan hakim lain. Oleh itu, kes diserahkan semula di hadapan Hakim Mohd Nazlan. Tengku Adnan juga didakwa telah menerima sendiri sejumlah RM2 juta dari seorang peniaga, Tan Sri Chai Kin Kong yang merupakan pengarah Aset Kayamas Sdn Bhd (AKSB) dan perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan selesai dan mahkamah menetapkan 21 Dis untuk keputusan.

Read Previous

Dr Mahathir mengatakan ‘92’ alasan dia dan Anwar kehilangan jawatan perdana menteri kepada Muhyiddin

Read Next

Aktivis Hong Kong Joshua Wong ditahan kerana perhimpunan haram

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.