The Malaysia Post

Aktivis Hong Kong Joshua Wong ditahan kerana perhimpunan haram

Aktivis pro-demokrasi Hong Kong Joshua Wong direman dalam tahanan hari ini setelah mengaku bersalah atas tuduhan menganjurkan dan menghasut perhimpunan yang tidak dibenarkan berhampiran ibu pejabat polis semasa tunjuk perasaan antikerajaan tahun lalu.

Wong, yang baru berusia 17 tahun ketika menjadi wajah tunjuk perasaan demokrasi Gerakan Payung yang dipimpin oleh pelajar tahun 2014, menghadapi hukuman penjara maksimum tiga tahun. Hukuman akan dijatuhkan pada 2 Disember jam 2.30 petang (1830 GMT)

Sebelum dibawa oleh pegawai keselamatan, Wong berteriak “Semua orang bertahan di sana! Tambahkan minyak ”di ruang sidang, menggunakan ungkapan dorongan Kantonis yang sering digunakan semasa tunjuk perasaan.

Wong tidak mengaku bersalah atas tuduhan ketiga kerana secara sengaja mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak sah setelah pihak pendakwaan tidak memberikan bukti untuk itu.

Baca Lagi | Filem terbaru rapper Malaysia Namewee ‘Babi’ dicalonkan di empat festival filem antarabangsa

Rakan aktivisnya yang lama, Agnes Chow dan Ivan Lam, yang juga mengaku bersalah atas tuduhan serupa, direman dalam tahanan pada perbicaraan yang sama.

“Mungkin pihak berkuasa menginginkan saya tinggal di penjara satu penggantian,” kata Wong dalam satu kenyataan sebelum memasuki ruang pengadilan.

“Tetapi saya yakin, baik bar penjara, atau larangan pilihan raya, atau kekuatan sewenang-wenang lain yang akan menghentikan kita dari aktivisme. Apa yang kita lakukan sekarang adalah menjelaskan nilai kebebasan kepada dunia. “

Puluhan penyokong di luar mahkamah melaungkan slogan pro-demokrasi dan “Lepaskan Joshua Wong, Agnes Chow, Ivan Lam!”

Wong bukan tokoh utama dalam protes pro-demokrasi dan anti-China tahun lalu, tetapi aktivisme yang terus berlanjut telah menimbulkan kemarahan Beijing, yang melihatnya sebagai “tangan hitam” pasukan asing.

Dia membubarkan kumpulan pro-demokrasi Demosisto pada bulan Jun, hanya beberapa jam setelah parlimen China meluluskan undang-undang keselamatan nasional yang meluas untuk Hong Kong, menghukum apa sahaja yang dianggap oleh Beijing sebagai penindasan, pemisahan, keganasan dan kolusi dengan pasukan asing, sehingga penjara seumur hidup.

Wong juga menghadapi tuduhan untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan yang tidak sah pada bulan Oktober 2019 dan pada 4 Jun 2020 kerana memperingati tindakan keras terhadap penunjuk perasaan di dan sekitar Lapangan Tiananmen Beijing pada tahun 1989.

Awal tahun ini, Wong didiskualifikasi bersama 11 ahli politik dan aktivis pro-demokrasi lain untuk mencalonkan diri dalam pemilihan yang ditangguhkan sejak lama untuk badan legislatif kota itu.

Wong menghabiskan lima minggu penjara tahun lalu kerana menghina mahkamah, sebelum dibebaskan pada 16 Jun ketika tunjuk perasaan sudah berlangsung.

Penangkapan berulang aktivis Wong dan aktivis lain telah menarik kritikan dari pemerintah Barat yang mengatakan bahawa China tidak memenuhi kewajibannya untuk membenarkan Hong Kong tahap autonomi yang tinggi, yang dipersetujui dengan bekas penjajah Britain ketika kota itu kembali ke pemerintahan China pada tahun 1997. China menafikan tuduhan itu dan mengatakan Hong Kong adalah urusan dalamannya.

Read Previous

Perbicaraan rasuah RM1 juta Ku Nan akan disambung pada 7 Disember

Read Next

Malaysia mengimport bawang dari pelbagai negara untuk mengelakkan gangguan bekalan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here