The Malaysia Post

Filem terbaru rapper Malaysia Namewee ‘Babi’ dicalonkan di empat festival filem antarabangsa

Filem terbaharu rapper Namewee – Babi – telah dicalonkan di empat festival filem antarabangsa.

Dalam catatan Facebook baru-baru ini, Namewee, atau nama sebenarnya Wee Meng Chee, berkongsi filem itu telah menerima pencalonan untuk Pengarah Terbaik dan Pelakon Terbaik di Festival Filem Antarabangsa Toronto.

“Saya tidak mengecewakan anda. Filem ini telah dinominasikan dalam Berlin International Film Festival, Bangkok International Film Festival, Toronto International Film Festival dan Golden Horse Award, ”tulisnya.

Dia mengatakan bahawa filem itu telah dilarang walaupun dia tidak menyebut namanya.

“Sejak awal, kami yakin filem ini tidak akan ditayangkan dan tidak akan ada pulangan kewangan. Oleh itu, kami melancarkan penggambaran untuk menunjukkan kepada dunia bahawa Malaysia dapat melakukannya dan sebagai pemanasan untuk penggambaran Nasi Lemak Bahagian 2. “

Baca Lagi | Rapper Cardi B meminta maaf kerana meniru dewi Hindu Durga

“Anehnya, ada sebuah perusahaan di Taiwan yang ingin menayangkan filem itu, walaupun jauh dari bawah saya ragu penjualan tiket akan baik. Tetapi bagi kami, ini adalah peluang, ”tambahnya.

Wee juga mengatakan setelah berbincang dengan penerbit dan pelabur filem itu, mereka telah memutuskan untuk memberikan paket merah besar kepada semua orang yang terlibat dalam penggambaran Babi.

“Akan ada juga makanan mewah,” katanya, berterima kasih kepada semua orang atas sokongan mereka.

Wee pada bulan Ogos telah berkongsi bahawa Babi adalah filem berdasarkan peristiwa kehidupan nyata yang berlaku pada tahun 2000.

“Babi” adalah bahasa Melayu untuk “babi”, dan juga digunakan sebagai penghinaan kaum di Malaysia dan Singapura.

Babi, menurut Namewee, berpusat di sekitar rusuhan perkauman sekolah kehidupan sebenar yang berlaku di Malaysia pada tahun 2000 yang diduga dilindungi oleh kerajaan.

“Skrip itu sebenarnya ditulis tujuh tahun yang lalu,” rapper menulis pada Ogos lalu. “Sebab utama filem ini tidak ditayangkan pada masa itu adalah kerana tidak ada yang akan mempertimbangkan untuk [melabur] sebuah filem nol-keuntungan [yang mungkin dilarang]. “Sebab kedua ialah saya tidak tahu siapa yang harus saya minta pertolongan. Saya percaya setelah mendengar tajuk filem, semua orang akan takut … Namun pada akhirnya, saya masih berjaya menyelesaikan filem ini dengan sangat ketat belanjawan. “

Read Previous

DUN Pahang meluluskan usul untuk melantik lima ADUN tanpa melalui pilihan raya

Read Next

Dr Mahathir mengatakan ‘92’ alasan dia dan Anwar kehilangan jawatan perdana menteri kepada Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.