The Malaysia Post

DUN Pahang meluluskan usul untuk melantik lima ADUN tanpa melalui pilihan raya

Dewan Undangan Negeri Pahang hari ini meluluskan usul untuk meminda Perlembagaan Negeri untuk melantik lima ADUN tanpa melalui proses pemilihan.

Baca Lagi | Sebilangan ahli Umno mempunyai ‘kompleks unggul’

Usul yang dikemukakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail disahkan dengan suara majoriti tanpa kehadiran ADUN pembangkang yang keluar dari dewan untuk membantah usul tersebut.

Adun Semambu, Lee Chean Chung dari PKR tidak hadir ketika menghadiri seminar di luar negara.

Sebelumnya, Wan Rosdy mencadangkan agar pindaan terhadap Artikel 18 bahagian kedua undang-undang dibuat untuk membolehkan pelantikan lima ADUN untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat, terutama dalam situasi Covid-19 yang belum pernah terjadi sebelumnya.

“Adun yang dilantik ini dapat mengurangkan nisbah ADUN dengan jumlah penduduk di Pahang kerana kita adalah negeri yang besar. Ini untuk saling melengkapi dan tidak ada pertindihan peranan.

“Pelantikan itu tidak bermotivasi politik tetapi berorientasi kepada orang. Kami melihat peluang mereka untuk berkhidmat dan perlu dibawa ke Dewan Undangan Negeri untuk membenarkan kelayakan profesional mereka sebelum mereka dilantik, ”katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri Pahang di Wisma Sri Pahang di sini hari ini.

Wan Rosdy berkata, pindaan itu menyatakan bahawa pelantikan ADUN mesti dibuat atas usul tujuh ADUN dan disetujui dengan majoriti sederhana selain mereka dapat mengambil bahagian dalam perbahasan dan mempunyai hak untuk memilih.

Namun, kelima-lima ADUN tersebut tidak layak dipilih sebagai Menteri Besar atau anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco).

“Tidak ada yang luar biasa dengan janji temu kerana Sabah dan Terengganu telah melakukannya. Pindaan ini dibincangkan dalam mesyuarat Exco pada 22 Julai dan mesyuarat pasca-Exco pada 3 Ogos yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri yang juga bersetuju dengan cadangan itu, ”katanya.

ADUN Bilut, Lee Chin Chen adalah yang pertama membantah usul tersebut dengan mengatakan bahawa pelantikan itu bertentangan dengan prinsip demokrasi kerana mereka yang tidak mendapat mandat rakyat melalui pilihan raya boleh berada di Dewan Undangan Negeri Pahang, selain menggambarkannya sebagai “pintu belakang ”Keputusan.

Menyuarakan sentimen yang sama, ADUN Ketari, Young Syefura Othman berkata, keputusan itu melibatkan implikasi kewangan, sambil menambah bahawa sebilangan kecil ADUN pembangkang tidak akan memberikan cek dan keseimbangan secara berkesan kepada pentadbiran kerajaan negeri.

Bekas Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob yang juga ADUN Pelangai, berkata langkah itu wajar kerana ia membolehkan profesional dari kumpulan minoriti dilantik sebagai wakil rakyat dan membangkitkan isu masyarakat mereka. Persidangan DUN ditangguhkan ke tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Read Previous

Sebilangan ahli Umno mempunyai ‘kompleks unggul’

Read Next

Filem terbaru rapper Malaysia Namewee ‘Babi’ dicalonkan di empat festival filem antarabangsa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.