The Malaysia Post

Sebilangan ahli Umno mempunyai ‘kompleks unggul’

Sebilangan-ahli-Umno-mempunyai-kompleks-unggul

Umno tidak diketepikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, kata Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa dalam program Facebook yang disiarkan lewat malam tadi.

Ahli Parlimen Keterah yang juga menteri Wilayah Persekutuan menolak keributan dalaman mengenai perlakuan Umno dalam pemerintahan Perikatan Nasional (PN) sebagai pandangan anggota yang mempunyai “kompleks unggul” dan perlu terus diperhatikan.

Annuar mengatakan tanggapan mereka bahawa Umno diketepikan, adalah “cerita palsu”.

“Kenapa? Kerana kadang-kadang kita masih dalam gelembung ini atau kepompong keunggulan kompleks ini. Kami masih merasakan bahawa Umno seperti dulu. Kita mesti dilayan dengan cara tertentu.

Baca Lagi | Penunjuk perasaan Thailand berkumpul semula untuk memprotes

“Kami lupa bahawa kami datang dari pesta yang tewas dan kalah. Kami adalah parti pembangkang dan kami membina kekuatan kami secara berperingkat. Ia adalah proses.

“Soal diperlakukan dengan baik atau tidak, itu adalah keputusan kami. Sekiranya kita mempunyai kekuatan, tentunya orang harus memperlakukan kita dengan baik, tetapi jika kita berpecah belah, kita akan merasa kita kuat, tetapi kita berpecah belah. Kami berpusing-pusing, atau kami tidak menunjukkan ciri dan kepemimpinan yang memungkinkan orang menghormati kami, ”kata Annuar dalam program yang dihoskan oleh ketua penerangan Umno Sharil Sufian Hamdan.

Shahril meminta Annuar memberikan komen mengenai kenyataannya yang baru-baru ini yang dilihat bertentangan dengan pandangan veteran Umno lain dan yang dilihat mempertahankan bekas pemimpin parti itu Muhyiddin yang kini menjadi presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang berpisah.

Ketua penerangan Umno itu juga menyatakan terdapat perbezaan pendapat dalam parti itu mengenai kerjasama dengan PAS dan Bersatu.

Annuar menjawab bahawa rasa tidak puas hati rakan sekerjanya ialah mereka tidak diberi jawatan penting dalam Kabinet.

“Sekiranya kita ingin berunding, parti itu seharusnya melakukannya sebelum Kabinet dibentuk. Tetapi setelah Kabinet dibentuk, mengapa kita tidak mengeluh? Mengapa hanya selepas lapan bulan kita mengeluh kerana kita mendapat portfolio yang baik atau tidak? Bagi saya itu adalah cerita rekaan, ”katanya.

Annuar mengatakan bahawa Umno mempunyai 11 anggota Kabinet, dan masih dapat melakukan apa yang diinginkannya dalam pemerintah, dengan mempertanyakan perlunya menimbulkan kesan bahawa partinya diketepikan.

Mengenai keputusan pilihan raya negeri Sabah pada bulan September, Annuar mengatakan ada kekeliruan dari anggota partinya bahawa mereka sekali lagi tidak dilayan dengan baik.

Namun, dia mengatakan bahawa dia berada di barisan depan dalam kempen pilihan raya sebagai penyelaras PN dan merupakan satu-satunya perunding ketika pemerintah negeri Sabah akan dibentuk. Annuar mengakui bahawa ada perkara yang tidak sesuai dengan kehendak Umno.

Read Previous

Dasar ‘No Anwar, No DAP’ UMNO melarang ahli-ahli membuat perjanjian dengan Pakatan

Read Next

DUN Pahang meluluskan usul untuk melantik lima ADUN tanpa melalui pilihan raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here