The Malaysia Post

Dasar ‘No Anwar, No DAP’ UMNO melarang ahli-ahli membuat perjanjian dengan Pakatan

Anggota Umno yang berusaha mengadakan tawar-menawar dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya untuk mendapatkan perjanjian yang lebih baik dalam kerajaan akan datang melakukan “kesalahan besar”, menurut setiausaha agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa.

Walaupun berasal dari Umno, menteri Wilayah Persekutuan itu tidak belas kasihan kepada rakan-rakannya dan mengatakan mereka yang gagal menepati garis panduan “mesti dipertanggungjawabkan” – walaupun dia tidak memperincikan bagaimana.

“Tidak ada Anwar, tidak ada dasar DAP adalah dasar parti besar. Dasar inilah yang membantu kita membentuk kerajaan Perikatan Nasional, kerana bahkan Tan Sri Muhyiddin juga berpendapat, ‘tidak ada Anwar, tidak ada DAP’, “katanya dalam wawancara dengan ketua penerangan Umno Sharil Sufian Hamdan yang disiarkan di Facebook lalu malam.

Umno, penyokong gabungan BN, secara rasmi bukan merupakan komponen gabungan PN yang diketuai oleh timbalan presiden parti yang dipecat, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kemudian mengasaskan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan merupakan presidennya serta Perdana Menteri.

Namun, sebilangan ahli parlimen Umno telah dilantik ke Kabinet Muhyiddin atau memegang jawatan pemerintah.

Baca Lagi | DAP mendesak PM Muhyiddin untuk menegur secara terbuka Timbalan Menteri Belia dan Sukan

Walaupun begitu, Annuar mengakui terdapat ketidakpuasan dalaman dalam Umno dan beberapa veteran telah mengkritik dasar dan cadangan pemerintah tertentu – yang terbaru mengenai Belanjawan PN 2021 yang dibentangkan di Parlimen pada 6 November dan sedang dibahaskan sekarang.

Dia menunjukkan bahawa Muhyiddin telah bersama Pakatan Harapan (PH) hingga akhir Februari sebelum melepaskan diri dan menarik partinya dari gabungan yang kemudiannya menyebabkan PH runtuh sebagai pemerintah.

“Dia meninggalkan Pakatan Harapan kerana tidak tahan dengan DAP,” kata Annuar, sambil menambah bahawa hal yang sama berlaku kepada Menteri Kanan Datuk Seri Azmin Ali yang sebelumnya merupakan timbalan presiden PKR.

“Jadi, tidak ada dasar DAP, tidak ada DAP yang dipersetujui oleh Bersatu, dipersetujui oleh PAS, dipersetujui oleh Umno, dipersetujui oleh parti-parti dalam BN.

“Jadi ini adalah dasar yang besar, bukan yang kecil. Oleh itu, jika benar-benar ada gerakan tersembunyi yang cuba mengabaikan polisi ini, bagi saya, bukan saya yang mengabaikan polisi parti. tetapi merekalah yang tidak menghiraukan dasar parti. “Sepatutnya, itu adalah kesalahan besar dan mereka mesti bertanggungjawab,” kata Annuar, tanpa menamakan siapa pun.

Read Previous

Banyak fasiliti dan pusat kesihatan swasta masih tidak digunakan untuk pertarungan Covid-19

Read Next

Sebilangan ahli Umno mempunyai ‘kompleks unggul’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.