The Malaysia Post

DAP mendesak PM Muhyiddin untuk menegur secara terbuka Timbalan Menteri Belia dan Sukan

Seorang ahli Parlimen DAP hari ini mendesak Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menegur secara terbuka Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal.

Dalam satu kenyataan, Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong berkata Muhyiddin harus memerintahkan Wan Ahmad menarik balik cadangannya agar Bank Negara Malaysia (BNM) mencetak lebih banyak wang dan menyerahkan wang tunai itu secara langsung kepada rakyat Malaysia.

Timbalan menteri itu membuat cadangan itu semasa wawancara dengan stesen radio perniagaan BFM semalam.

Dalam pernyataan yang sama, Sim menunjukkan bahawa idea itu menyebabkan keruntuhan ekonomi Jerman, yang pada gilirannya menyebabkan munculnya Nazisme dan Adolf Hitler.

Dia juga mendesak Muhyiddin untuk menyindir Wan Ahmad daripada bercakap mengenai isu-isu berkaitan ekonomi.

“Tidak ada idea ekonomi yang lebih buruk daripada mencetak wang kerana pada akhirnya, mata wang kita tidak akan setimpal dengan nilai kertas yang dicetak. Untuk melindungi nilai mata wang kita dan memastikan pelabur mengenai kecekapan ekonomi pemerintah, perdana menteri mesti segera menegur dan menyuruh Wan Fasyhal menarik balik kenyataannya yang tidak bertanggungjawab dan berhenti membicarakan ekonomi.

“Jerman adalah contoh klasik bagaimana mencetak wang setelah Perang Besar menyebabkan hiper-inflasi, kejatuhan ekonomi dan masyarakatnya, yang menyebabkan timbulnya fasisme, Nazisme dan Adolf Hitler. Mereka yang membaca sejarah harus mengetahui apa yang berlaku kepada dunia dengan kengerian yang dibawa oleh Hitler.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng di gantung dari Dewan Rakyat

“Cadangan Wan Fayshal untuk mencetak wang menunjukkan sikap naif ekonominya. Dia mengabaikan ekonomi asas akibat bencana hilangnya kepercayaan terhadap sistem monetari, inflasi hiper dan kejatuhan ekonomi, ”kata Sim.

Dia menunjukkan bahawa penawaran wang dapat ditingkatkan bukan melalui pencetakannya tetapi melalui pelonggaran kuantitatif (QE) dengan membeli bon atau membeli aset, menambahkan namun langkah QE bahkan harus digunakan secara bijaksana dan tidak efektif dalam rezim suku bunga rendah.

Sim mengatakan bahawa masalah pada masa ini bukan berkaitan dengan pembiayaan, tetapi pendekatan pemerintah yang secara konservatif terhadap perbelanjaan.

Dia menambahkan bahwa berlakunya RUU Covid-19 di Dewan Rakyat, yang termasuk kenaikan langit-langit hutang, adalah isyarat kepada pemerintah bahwa “kami bersedia pemerintah meminjam lebih banyak untuk membiayai defisit yang lebih tinggi.” “Nasihat saya kepada Wan Faysal adalah, dia seharusnya fokus pada kementerian Belia dan Sukan yang akan menerima hampir 20 persen pemotongan anggaran dalam Belanjawan 2021. Ini jelas merupakan berita buruk bagi sektor belia dan sukan, di tengah-tengah krisis kesihatan-politik-politik yang kita hadapi, ”kata Sim.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pengguna media sosial Malaysia mengumpul bantuan untuk pemuzik Perak

Read Next

Banyak fasiliti dan pusat kesihatan swasta masih tidak digunakan untuk pertarungan Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.