The Malaysia Post

Banyak fasiliti dan pusat kesihatan swasta masih tidak digunakan untuk pertarungan Covid-19

Banyak-fasiliti-dan-pusat-kesihatan-swasta-masih-tidak-digunakan-untuk-pertarungan-Covid-19

Persatuan Perubatan Malaysia hari ini mengatakan bahawa sektor kesihatan boleh jatuh ke dalam krisis tanpa bantuan pemerintah kerana pergerakan dan wabak tersebut telah menurunkan pendapatan dan memaksa pengusaha ke arah penutupan dan pemberhentian.

Klinik dan hospital swasta telah menyaksikan lalu lintas pesakit yang menurun sejak Mac lalu, kata Presiden MMA, Datuk Dr Subramaniam Muniandy, dengan alasan penutupan sebagai faktor utama.

“Sektor kesihatan swasta sejak Mac pada umumnya mengalami penurunan dengan jumlah pesakit yang berkontraksi dengan ketara,” katanya dalam satu kenyataan.

“Di antara pelbagai alasan adalah peraturan lockdown membuat pesakit menangguhkan pemeriksaan kesihatan mereka sementara yang lain berusaha untuk mengelakkan dari menghadiri klinik atau hospital kerana takut dijangkiti Covid-19,” tambahnya.

MMA mengatakan klinik swasta dan hospital di seluruh negara melaporkan penurunan kehadiran pesakit, beberapa sebanyak 70 hingga 80 persen, mempengaruhi pendapatan mereka dengan ketara.

Ramai sekarang mengatakan mereka boleh ditutup, kata Dr Subramaniam.

“Ramai doktor senior yang mempunyai banyak pengalaman juga mempertimbangkan untuk menutup atau bersara. Dianggarkan sekitar 200 klinik di seluruh negara akan ditutup pada akhir tahun, ”katanya.

Baca Lagi | Pengguna media sosial Malaysia mengumpul bantuan untuk pemuzik Perak

Pengamal swasta di Sabah, pusat wabak sekarang, sangat teruk, kata MMA sambil memetik tinjauan yang diadakan oleh bahagian negaranya.

MMA mengatakan bahawa 70 peratus daripada doktor swasta dan pakar melaporkan pengurangan lalu lintas pesakit lebih dari setengah atau lebih antara penutupan pada bulan Mac dan kawalan pergerakan bersyarat semasa, yang bermula pada bulan Oktober dan kini dilanjutkan hingga awal Disember.

32 peratus lagi melaporkan perlunya menutup klinik untuk sementara waktu dengan pelbagai alasan, dengan salah satu sebab utamanya adalah keperluan untuk karantina kerana pendedahan Covid-19, menurut tinjauan kumpulan itu.

“Sekiranya keadaan semasa berlanjutan di Sabah, 17 peratus amalan dianggarkan tidak akan berterusan dalam 3 bulan akan datang dan 33 peratus lagi untuk 6 bulan ke depan,” kata MMA.

Hanya seperempat responden yang mengatakan mereka dapat mempertahankan perniagaan mereka sehingga 12 bulan atau lebih.

Tinjauan itu meninjau 209 doktor swasta, dengan 68 peratus adalah doktor dan 32 peratus pakar. 79 peratus doktor yang ditinjau berlatih di kawasan bandar.

MMA mengatakan bahawa pemerintah dapat mewakilkan beberapa rawatan Covid-19 ke sektor swasta sebagai jalan penyelesaian.

“Penjagaan kesihatan swasta, komponen penting dalam sistem penjagaan kesihatan keseluruhan negara kita dapat menjadi kekuatan tambahan dalam mengurus Covid-19 tetapi masih kurang digunakan,” kata Dr Subramaniam.

“Sudah tiba masanya kita meredakan tekanan pada kesihatan awam kita dan melihat kekuatan gabungan kesihatan awam dan swasta untuk meningkatkan usaha dalam pengurusan negara Covid-19,” tambahnya.

Kumpulan itu mengatakan bahawa kerjasama itu akan memberi manfaat kepada orang ramai.

Putrajaya menaikkan anggaran kesihatan tahun depan kepada RM31.9 bilion walaupun pengkritik menyatakan bahawa itu hanya peningkatan 4.3 berbanding peruntukan 2020. MMA memberi amaran bahawa sektor penjagaan kesihatan swasta yang runtuh dapat meningkatkan perbelanjaan awam kerana semakin banyak pesakit berpindah ke kemudahan pemerintah yang sudah sesak.

Read Previous

DAP mendesak PM Muhyiddin untuk menegur secara terbuka Timbalan Menteri Belia dan Sukan

Read Next

Dasar ‘No Anwar, No DAP’ UMNO melarang ahli-ahli membuat perjanjian dengan Pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here