The Malaysia Post

Penunjuk perasaan Thailand berkumpul semula untuk memprotes

Penunjuk-perasaan-Thailand-berkumpul-semula-untuk-memprotes

Ribuan penunjuk perasaan Thailand turun ke jalan raya Bangkok hari ini walaupun terdapat kekerasan terburuk dalam demonstrasi bulan sebelumnya, ketika polis melepaskan meriam air dan gas pemedih mata dan sekurang-kurangnya 55 orang cedera.

Tunjuk perasaan yang dipimpin oleh pemuda sejak Julai telah menjadi tantangan terbesar bagi penubuhannya selama bertahun-tahun dengan tuntutan mereka untuk menggulingkan Perdana Menteri Prayuth Chan-ocha, sebuah perlembagaan baru dan reformasi untuk mengekang kekuasaan monarki.

“Kami akan menentang dengan damai,” Panusaya “Rung” Sithijirawattanakul memberitahu tunjuk perasaan di Bangkok tengah. “Penggunaan kekerasan pada orang dan pemuda tidak boleh diterima.”

Di parlimen, di mana penggubal undang-undang memilih tujuh pilihan cara untuk mengubah konstitusi, cadangan yang akan membuka jalan untuk perbincangan mengenai peranan monarki gagal memperoleh cukup suara untuk mendapat persetujuan.

Baca Lagi | FAM menafikan Malaysia merancang untuk menarik diri dari kelayakan Piala Dunia

Dua cadangan diadopsi yang memungkinkan perbincangan mengenai perubahan perlembagaan tanpa menjejaskan pemerintahan Raja Maha Vajiralongkorn.

“Kami tidak akan menyentuh hal itu,” kata Wirat Ratanaset, dari gabungan pemerintah.

Undian tidak mengejutkan. Para penyokong Prayuth mempunyai majoriti di parlimen, di mana seluruh Senat majelis tinggi dilantik oleh junta yang dipimpinnya setelah rampasan kuasa 2014 hingga pemilihan yang dipertikaikan tahun lalu.

Penunjuk perasaan bertempur ke gerbang parlimen semalam, setelah polis berulang kali menggunakan gas pemedih mata dan meriam air untuk cuba menolaknya. Penunjuk perasaan juga bergelut dengan penunjuk perasaan kerajaan yang berpakaian kuning.

Pusat Perubatan Erawan Bangkok mengatakan sekurang-kurangnya 55 orang cedera, dengan 32 menderita gas pemedih mata dan enam orang dengan luka tembakan. Polis mengatakan bahawa mereka telah mengesahkan dua luka tembakan dan sedang menyiasat lebih lanjut.

Timbalan Perdana Menteri Prawit Wongsuwan mengatakan kepada wartawan bahawa pemerintah menyesal orang-orang terluka dan mahu tunjuk perasaan tetap aman. Tidak ada tanda-tanda masalah langsung hari ini, tetapi penunjuk perasaan membawa itik kolam kembung yang mereka gunakan sebagai perisai terhadap meriam air dan gas pemedih mata polis. Polis mengatakan lebih daripada 6,000 orang berada di tunjuk perasaan itu.

Read Previous

FAM menafikan Malaysia merancang untuk menarik diri dari kelayakan Piala Dunia

Read Next

Pengguna media sosial Malaysia mengumpul bantuan untuk pemuzik Perak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here