The Malaysia Post

FAM menafikan Malaysia merancang untuk menarik diri dari kelayakan Piala Dunia

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah menafikan dakwaan sebuah portal berita bola sepak Kemboja bahawa skuad Harimau Malaya merancang untuk menarik diri dari baki kelayakan Piala Dunia 2022/2023 Piala Asia dan juga pertandingan Piala Suzuki AFF.

Setiausaha Agung FAM Stuart Ramalingam dalam satu kenyataan ringkas mengatakan bahawa laporan media asing di laman web https://cambodiafootballnews.com, adalah tidak benar.

“Kami di FAM tidak mempunyai rancangan untuk menarik diri dari salah satu pertandingan yang dinyatakan,” jelasnya dalam pesanan WhatsApp, hari ini.

Laporan media menyatakan bahawa Malaysia merancang untuk menarik diri kerana pandemi Covid-19 yang telah mempengaruhi persiapan pasukan kebangsaan untuk kedua-dua kejohanan tersebut.

Sebelumnya, Persekutuan Bola Sepak Persekutuan Antarabangsa (Fifa) dan Gabungan Bola Sepak Asia (AFC) telah memutuskan untuk menangguhkan kelayakan Piala Dunia 2022/2023 kerana keadaan semasa berkaitan dengan pandemi Covid-19.

Penangguhan itu melibatkan perlawanan Kumpulan G Harimau Malaya yang sebelumnya dijadualkan menentang Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada 8 Oktober, Vietnam (13 Oktober) dan Thailand (17 November).

Kejohanan ini akan dianjurkan berdasarkan format penuh, dengan rumah dan jauh di semua negara Asia Tenggara yang layak.

Baca Lagi | Dr Mahathir memberitahu perniagaan untuk memanfaatkan kos yang lebih rendah

Laporan itu mendakwa bahawa Malaysia merancang untuk menarik diri kerana pandemi Covid-19 yang telah mempengaruhi persiapan pasukan kebangsaan.

Sebelumnya, Fifa dan Konfederasi Bola Sepak Asia memutuskan untuk menangguhkan kelayakan Piala Dunia 2022/2023 kerana Covid-19.

Perlawanan yang ditangguhkan termasuk permainan Kumpulan G Malaysia, yang sebelumnya dijadualkan menentang Emiriah Arab Bersatu pada 8 Oktober, Vietnam (13 Okt) dan Thailand (17 Nov).

Sementara itu, Piala Suzuki AFF 2020 – juga terkena pandemi Covid-19 – kini dijadualkan semula dari 11 April hingga 8 Mei tahun depan.

Pemenang Kejuaraan AFF layak ke Trofi Juara AFF – EAFF.

12 kejohanan AFF Championship telah dimenangi oleh empat pasukan kebangsaan; Thailand telah memenangi lima gelaran, Singapura mempunyai empat gelaran, Vietnam mempunyai dua gelaran dan Malaysia dengan satu gelaran.

Kejuaraan terbaru pada tahun 2018, dimenangi oleh Vietnam, yang mengalahkan Malaysia 3-2 secara agregat di final.

Read Previous

Umno Perak: Kerusi Gerik adalah milik kita mengikut tradisi

Read Next

Penunjuk perasaan Thailand berkumpul semula untuk memprotes

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.