The Malaysia Post

Dr Mahathir memberitahu perniagaan untuk memanfaatkan kos yang lebih rendah

Perniagaan boleh memanfaatkan kesan pandemi Covid-19 terhadap kos pengeluaran dan gaji untuk melabur dalam usaha baru yang kini lebih murah untuk dilaksanakan, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu mengatakan sementara ekonomi secara keseluruhan telah dilanda wabak itu, tidak semua sektor menderita, dan beberapa, seperti pengeluar sarung tangan perubatan, bahkan berkembang.

Dia mengatakan tahap gaji sekarang tertekan kerana kehilangan pekerjaan dan pemotongan gaji yang dipaksakan, yang katanya akan memberi keuntungan kepada syarikat.

Baca Lagi | Bukit Aman mengesahkan Lokman Adam dalam siasatan untuk memberi komen terhadap PM Muhyiddin

Dr Mahathir juga mengatakan kos bahan mentah harus lebih rendah sekarang kerana pengurangan pengeluaran di seluruh dunia.

“Pengurangan permintaan yang menyebabkan penutupan industri, juga akan mengakibatkan kehilangan pekerjaan. Kos tenaga kerja di semua peringkat akan berkurang. Bahan mentah pun harganya lebih murah.

“Di banyak negara, mereka yang menerima gaji bersedia menerima potongan gaji mereka. Dan ini termasuk eksekutif tertinggi, ”katanya di blog peribadinya hari ini.

Dr Mahathir mengatakan peluang untuk usaha baru dan industri dapat ditemukan dengan mempelajari dengan teliti jurang permintaan di seluruh dunia, yang kemudiannya dapat disediakan oleh syarikat Malaysia dengan merangkul ekonomi digital.

Dalam Laporan Pekerjaan Ogos Covid-19, Jobstreet Malaysia mendedahkan bahawa 29 peratus calonnya telah diberhentikan secara kekal sementara 11 peratus lagi menganggur sementara.

Laporan itu juga mendapati bahawa 48 peratus responden juga melaporkan kesan negatif terhadap tahap imbuhan mereka akibat wabak tersebut.

Ini adalah di atas kemerosotan upah di Malaysia bahawa kumpulan pekerja seperti Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia mengatakan telah wujud selama beberapa dekad.

Majoriti rakyat Malaysia yang diberhentikan secara aktif mencari pekerjaan walaupun menghadapi krisis. Dalam tinjauan yang dilakukan oleh JobStreet, 8 dari 10 orang yang diberhentikan adalah buruh, yang terdiri daripada 54% daripada lebih dari 5,000 responden. Dari angka itu, jumlah pencari kerja yang aktif bahkan lebih tinggi di antara mereka yang diberhentikan secara tetap kerana krisis pada 81%.

Sementara itu, 27% dari mereka yang disurvei mengatakan mereka memantau peluang tetapi belum melamar pekerjaan. Sebaliknya, 15% responden tidak aktif mencari pekerjaan tetapi akan mempertimbangkan jika ada peluang baru.

Read Previous

Tinjauan Penyelidikan Emir berkata Muhyiddin masih menjadi PM pilihan rakyat Malaysia

Read Next

UMNO Perak bersedia untuk Pilihan Raya Kecil Gerik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.