The Malaysia Post

UMNO Perak bersedia untuk Pilihan Raya Kecil Gerik

Umno tidak akan menghadapi masalah menghadapi pilihan raya kecil di kawasan Parlimen Gerik, kata Ketua Perhubungan Umno Perak, Datuk Saarani Mohamad.

Katanya, Umno Perak, termasuk bahagian Geriknya, telah bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-15 untuk beberapa waktu, dan hal yang sama juga berlaku untuk pilihan raya kecil.

Gerik adalah kawasan persekutuan di Daerah Hulu Perak, Perak, Malaysia, yang telah diwakili di Dewan Rakyat sejak tahun 1974.

Kawasan pilihan raya persekutuan dibuat pada pengagihan semula tahun 1974 dan diberi mandat untuk mengembalikan seorang anggota ke Dewan Rakyat di bawah sistem pasca pengundian yang lalu.

“Budaya kerja (Umno) kita selalu bersedia menghadapi situasi seperti ini,” katanya selepas menghadiri solat jenazah Ahli Parlimen Gerik dan Ketua Umno Bahagian Gerik Datuk Hasbullah Osman di Masjid Jamek di sini.

Baca Lagi | Dr Mahathir memberitahu perniagaan untuk memanfaatkan kos yang lebih rendah

Hasbullah, 63, meninggal dunia akibat serangan jantung di Hospital Raub semalam kira-kira jam 7 malam.

Kawasan Parlimen Gerik terletak di Hulu Perak, dan mempunyai dua kawasan DUN, iaitu Temenggor dan Pengkalan Hulu.

Allahyarham Hasbullah mula bertanding sebagai wakil rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-11 (PRU11) pada tahun 2004, ketika dia memenangi kerusi DUN Temenggor menentang Mohd Aun Yob Abas dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan majoriti 4,666 suara, dan mempertahankan kerusi tersebut pada PRU12 dengan mengalahkan Moon Akau dari PKR dengan majoriti 4,617 undi.

Pada PRU13, beliau bertanding di kerusi Parlimen Gerik dan mengalahkan Norhayati Kasim dari PAS dengan majoriti 6,216 undi, dan mempertahankan kerusi itu pada PRU14 dengan majoriti 5,528 undi berbanding calon PAS, Mohd Dahalan Ismail.

Setelah pemergian Hasbullah, Saarani mengatakan bahawa dia telah kehilangan seorang teman baiknya yang telah menjalin hubungan erat sejak mereka mengajar pada awal 1980-an.

“Dia mengajar sesi pagi sementara saya mengajar kelas petang, dan dia sering mengunjungi saya di bilik guru,” katanya. Persahabatan itu berterusan sepanjang tahun politik mereka, dengan mendiang Hasbullah akan menjadi timbalan Saarani dalam Umno Perak, katanya.

Read Previous

Dr Mahathir memberitahu perniagaan untuk memanfaatkan kos yang lebih rendah

Read Next

Tingkatkan had pengeluaran KWSP kepada RM120,000 – PKR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.