The Malaysia Post

Tingkatkan had pengeluaran KWSP kepada RM120,000 – PKR

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dapat meningkatkan had pengeluaran keseluruhan dalam simpanan persaraan kepada RM120,000, sementara juga membuat mereka yang melakukan pengeluaran berdasarkan pandemi Covid-19 untuk bersetuju untuk menerima dividen yang lebih kecil untuk menampung pengeluaran simpanan, Ahli Parlimen PKR Noor Amin Ahmad mencadangkan hari ini.

Dalam perbahasannya mengenai RUU Belanjawan 2021, Ahli Parlimen Kangar itu mengatakan dia bersyukur kerana KWSP semalam telah melancarkan perincian mengenai skema i-Sinar – sebuah kemudahan yang membolehkan penyumbang KWSP membuat pengeluaran sehingga 10 peratus daripada KWSP mereka Penjimatan akaun 1 – berikutan tuntutan kedua-dua ahli parlimen kerajaan dan pembangkang untuk skim seperti itu.

Namun, beliau menyatakan bahawa lebih daripada 65 peratus pencarum KWSP mempunyai simpanan KWSP kurang daripada RM50,000 dan lebih daripada 72 peratus pekerja tidak mempunyai simpanan kecemasan, sambil menambah bahawa ini menunjukkan adanya masalah ekonomi struktural yang harus ditangani .

Noor Amin kemudian membuat empat cadangan kepada KWSP, dengan menyatakan: “Pertama, kita harus menetapkan pengeluaran siling pada RM12,000 untuk setiap penyumbang pada RM50,000, dan had pengeluaran keseluruhan menjadi RM120,000, bukan RM90,000 . “

Noor Amin juga mencadangkan agar pencarum KWSP dengan simpanan KWSP kurang dari RM50,000 harus diberi had pengeluaran maksimum RM12,000, bersama dengan tambahan suntikan oleh kerajaan sebanyak RM1,200 sebulan selama enam bulan.

Dia berpendapat bahawa penyaringan itu akan melambatkan proses bantuan menjangkau pencarum KWSP.

Baca Lagi | Tinjauan Penyelidikan Emir berkata Muhyiddin masih menjadi PM pilihan rakyat Malaysia

Semalam, KWSP mengumumkan perincian kemudahan i-Sinar yang diumumkan dalam ucapan Belanjawan 2021 baru-baru ini, dengan menyatakan bahawa ia diharapkan dapat memberi manfaat kepada dua juta anggota yang layak – meliputi mereka yang kehilangan pekerjaan, diberi cuti tanpa gaji atau mempunyai tiada sumber pendapatan lain – dengan anggaran jumlah pendahuluan sebanyak RM14 bilion yang akan disediakan.

Dengan maksimum 10 peratus dibenarkan dikeluarkan dari simpanan Akaun 1 KWSP dengan syarat terdapat baki minimum RM100, KWSP semalam mengatakan bahawa ahli dengan Akaun 1 RM90,000 dan ke bawah boleh mengeluarkan wang sehingga RM9,000, sementara mereka yang mempunyai lebih dari RM90,000 dalam Akaun 1 boleh mengeluarkan wang sehingga RM60,000. KWSP juga mengatakan bahawa mereka yang membuat pengeluaran di bawah i-Sinar harus mengganti jumlah penuh yang telah dimajukan, dengan sumbangan masa depan oleh penyumbang sedemikian akan disalurkan sepenuhnya ke Akaun 1 sehingga jumlah yang dikeluarkan diisi semula sebelum sumbangan kembali ke pengaturan biasa 70 peratus ke Akaun 1 dan 30 peratus ke Akaun 2.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

UMNO Perak bersedia untuk Pilihan Raya Kecil Gerik

Read Next

Rapper Cardi B meminta maaf kerana meniru dewi Hindu Durga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.