The Malaysia Post

Tinjauan Penyelidikan Emir berkata Muhyiddin masih menjadi PM pilihan rakyat Malaysia

Dua dari tiga responden dalam tinjauan kuartal Emir Research yang merangkumi isu-isu dari kesejahteraan awam hingga politik mengatakan mereka lebih memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri, penilaian yang luar biasa jauh melebihi saingan langsung Ahli Parlimen Pagoh.

Tun Dr Mahathir Mohamad berada di kedudukan kedua jauh dengan 10 peratus sementara Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya dinilai oleh lapan peratus responden, menurut tinjauan suku ketiga yang berusaha menilai kepuasan masyarakat terhadap kerajaan.

Populariti Muhyiddin didapati jauh lebih tinggi di kalangan responden bandar dan wanita, masing-masing pada 68 dan 73 peratus,

Mengikut etnik, orang Melayu dan juga Bumiputra Sabah dan Sarawak dikatakan telah membentuk sebahagian besar penyokongnya.

Badan pemikir juga mencadangkan sokongan minoriti yang kuat untuk perdana menteri.

Baca Lagi | China mengirimkan ‘tahniah’ kepada Joe Biden atas kemenangan pilihan raya AS

Hampir separuh daripada responden etnik Cina telah memilih ahli parlimen Pagoh sebagai perdana menteri pilihan mereka sementara responden etnik India mengikuti 49 persen, walaupun para penyelidik menyatakan bahawa kepuasan terhadap prestasi pemerintah bukanlah pendorong utama untuk pilihan mereka.

Anwar adalah pilihan kedua bagi responden dari kedua-dua etnik ini.

Emir Research mengatakan satu penjelasan yang mungkin untuk sokongan minoriti yang kuat untuk Muhyiddin adalah “kerinduan untuk kestabilan kerajaan.”

“Para pembahas di semua FGD (perbincangan kumpulan fokus) mengulangi berulang kali bahawa kestabilan kerajaan adalah yang paling penting pada masa-masa sukar ini,” kata laporan itu.

“Sebagai salah satu pembahas merangkumnya:” Banyak orang mengatakan bahawa pemerintahan saat ini adalah pemerintah yang kita butuhkan, bukan pemerintah yang Anda inginkan, bukan pemerintah yang telah kita pilih “.”

Penemuan ini adalah sebahagian dari data yang dikumpulkan untuk indeks kepuasan pemerintah lembaga penelitian (GSI), yang bertujuan untuk menilai “kepuasan masyarakat terhadap pemerintah yang berkuasa” sebagai peramal niat mereka untuk menyokong pemerintah yang berkuasa.

GSI untuk tinjauan suku ketiga ialah 0.67. Emir Research mengatakan GSInya menyaksikan peningkatan ketara dari 0.45 pada suku pertama 2020 menjadi 0.67 pada suku ketiga, meningkat 49 peratus.

Ini dibandingkan dengan penurunan GSI ketika Pakatan Harapan masih berkuasa, dari 0,53 pada suku keempat 2019 menjadi 0,45 pada suku pertama 2020, penurunan 15 persen, tambah laporan itu.

“Ini membawa tingkat kepuasan rakyat terhadap pemerintah, yang GSI mengukur, dari berada pada band rata-rata hingga rata-rata di atas,” kata think tank. Data menunjukkan rasa yakin dan optimisme yang tinggi untuk masa depan, yang memberi kepuasan yang lebih tinggi terhadap pemerintah.

Read Previous

Shafie: RM85 juta untuk JASA membazir wang rakyat

Read Next

Dr Mahathir memberitahu perniagaan untuk memanfaatkan kos yang lebih rendah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.