The Malaysia Post

Shafie: RM85 juta untuk JASA membazir wang rakyat

Datuk Seri Shafie Apdal hari ini mengatakan peruntukan RM85.5 juta kepada Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) semasa krisis kesihatan Covid-19 tidak diperlukan.

Shafie, ketika membangkitkan masalah itu di Parlimen hari ini, mengatakan bahawa Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar, cukup mampu melaksanakan tugas Jasa – untuk kononnya menyebarkan maklumat kepada masyarakat mengenai inisiatif dan polisi pemerintah.

Dia mengatakan bahawa peruntukan itu boleh digunakan untuk sektor kesihatan awam untuk membantunya memerangi Covid-19 dengan lebih baik.

“Seperti yang kita lihat dalam Anggaran [2021], sebuah badan [pemerintah] dibentuk untuk menciptakan lebih banyak pekerjaan bagi rakyat untuk memastikan bahawa kita menangani perjuangan mereka, tetapi mengapa kita menciptakan pekerjaan di Jasa?

“Saya pernah bekerja di Jabatan Penerangan selama lima tahun. Peranan Jasa dapat dimainkan oleh Kemas. Mengapa kita membelanjakan RM85.5 juta untuk Jasa, bukan untuk jururawat, pegawai kesihatan awam atau pekerjaan untuk siswazah yang menganggur di luar bandar? Shafie, yang merupakan mantan menteri pembangunan luar bandar dan wilayah di bawah pentadbiran Barisan Nasional sebelumnya, bertanya.

Baca Lagi | BN Sabah akan menyokong mana-mana calon GRS untuk pilihan raya kecil Batu Sapi

Katanya, Belanjawan 2021 gagal menangani masalah pekerja kontrak yang dilampirkan di Kementerian Kesihatan yang terdiri daripada kakitangan barisan hadapan yang berusaha memerangi Covid-19.

Bekas ketua menteri Sabah itu juga menyebut kebimbangan Persatuan Perubatan Malaysia, yang menyatakan bahawa kesan ekonomi Covid-19 dapat menyebabkan sekitar 200 klinik ditutup pada akhir tahun ini.

Minggu lalu, Datuk Puad Zarkashi, mantan ketua jenderal (D-G) Jasa sebelum dibubarkan, menolak peruntukan pemerintah untuk menyusun kembali unit itu, dan menjadikannya satu pemborosan pada saat negara sedang memerangi Covid-19.

Walaupun dia bersetuju dengan idea untuk menubuhkan semula unit propaganda era Barisan Nasional, dia mengatakan bahawa membelanjakan banyak untuk melakukannya sekarang akan menjadi tuli dari pihak pemerintah.

Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Warisan-Semporna) berkata Sabah harus mendapat peruntukan yang lebih munasabah kerana mempunyai bilangan orang miskin tegar yang tinggi walaupun kaya dengan pelbagai sumber. Katanya, kelebihan Sabah dan Sarawak, iaitu ukuran tanah mereka, tanah yang subur dan sumber semula jadi, harus dimanfaatkan untuk memajukan negara dan membolehkannya bersaing dengan negara lain.

Read Previous

BN Sabah akan menyokong mana-mana calon GRS untuk pilihan raya kecil Batu Sapi

Read Next

Tinjauan Penyelidikan Emir berkata Muhyiddin masih menjadi PM pilihan rakyat Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.