The Malaysia Post

BN Sabah akan menyokong mana-mana calon GRS untuk pilihan raya kecil Batu Sapi

Barisan Nasional (BN) Sabah telah berjanji akan menyokong mana-mana calon yang dicalonkan oleh Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sekiranya gabungan tersebut memutuskan untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Batu Sapi.

Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin mengatakan terdapat banyak khabar angin mengenai GRS bertanding di kerusi parlimen, termasuk minat yang ditunjukkan oleh pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di Batu Sapi, tetapi tidak ada yang dapat disahkan.

“Kami akan membantu (siapa sahaja yang terpilih); kita berada dalam gabungan (GRS). Kita semua telah mendengar khabar angin … belum dapat dipastikan siapa yang akan dicalonkan, “katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Kerusi Batu Sapi kosong setelah kematian Ahli Parlimennya Datuk Liew Vui Keong dari Parti Warisan Sabah (Warisan) pada 2 Oktober. Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 23 November untuk penamaan calon, 1 Disember untuk pengundian awal dan 5 Disember untuk pemilihan pilihan raya kecil.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng di gantung dari Dewan Rakyat

Pada 8 Oktober, Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengatakan parti itu tidak akan bertanding dalam pilihan raya kecil Batu Sapi sementara Naib Presiden Warisan, Datuk Jaujan Sambakong pada 6 November mengatakan bahawa parti itu telah mengenal pasti calonnya.

GRS, yang terdiri daripada Perikatan Nasional (PN), BN dan PBS, memenangi pilihan raya negeri Sabah ke-16 pada bulan September untuk membentuk kerajaan negeri.

PN terdiri daripada Bersatu, PAS, Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Progresif Sabah (SAPP), sementara BN terdiri daripada Umno, MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS).

Bung Moktar berkata, adalah wajar bagi Umno menuntut Perikatan Nasional (PN) untuk memperlakukan sekutu-sekutunya dalam kerajaan secara adil.

“Ini adalah keputusan sebulat suara oleh pihak bahawa harus ada kajian semula atau pembaharuan pada semua aspek.

“Ini kerana Umno dan Barisan Nasional (BN) berada dalam satu pasukan dalam kerajaan, oleh itu, harus ada persetujuan yang jelas di antara semua pihak,” tambahnya. Bung Moktar juga mengatakan bahawa Umno tidak mahu Parlimen dibubarkan kerana keutamaan sekarang adalah memerangi wabak Covid-19.

Read Previous

China mengirimkan ‘tahniah’ kepada Joe Biden atas kemenangan pilihan raya AS

Read Next

Shafie: RM85 juta untuk JASA membazir wang rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.