The Malaysia Post

China mengirimkan ‘tahniah’ kepada Joe Biden atas kemenangan pilihan raya AS

China mengucapkan tahniah kepada Presiden AS, Joe Biden hari ini hampir seminggu setelah dia diisytiharkan sebagai pemenang pilihan raya Amerika.

Hubungan AS-China semakin tegang dalam beberapa tahun kebelakangan ini di bawah pemerintahan Donald Trump, dan hubungannya begitu dingin sejak hubungan rasmi yang terjalin empat dekad yang lalu.

“Kami menghormati pilihan rakyat Amerika. Kami mengucapkan tahniah kepada Biden dan Cik Harris, ”kata jurucakap kementerian luar negeri Wang Wenbin pada taklimat media biasa, merujuk kepada wakil presiden Kamala Harris.

Wang mengatakan China memahami “hasil pilihan raya AS akan ditentukan sesuai dengan undang-undang dan prosedur AS”.

China sebelumnya adalah antara segelintir negara besar termasuk Rusia dan Mexico yang tidak mengucapkan tahniah kepada terpilih presiden, dengan Beijing yang berkomentar awal minggu ini hanya bahawa “menyedari Biden menyatakan dia adalah pemenang”.

Sejak media AS menyebut perlumbaan presiden, Trump tidak mengakui Biden seperti amalan tradisional apabila pemenang diproyeksikan.

Empat tahun Trump di Gedung Putih ditandai dengan perang perdagangan yang mahal antara kedua-dua kuasa itu, dengan Beijing dan Washington juga bertanding atas tuduhan pandemi Covid-19 dan catatan hak asasi manusia China di Xinjiang dan Hong Kong.

Baca Lagi | PM Muhyiddin mengulangi solidariti Malaysia dengan Palestin di Sidang Kemuncak Asean

Di bawah panji “America First”, Trump telah menggambarkan China sebagai ancaman terbesar bagi Amerika Syarikat dan demokrasi global.

Walaupun kata-kata keras pemerintah terhadap China, penganalisis mengharapkan Biden memperbaharui kepemimpinan Amerika mengenai hak asasi manusia, dan lebih menekan Beijing mengenai perdagangan dan keselamatan daripada pendahulunya.

Dalam perjalanan kempen, mantan naib presiden itu bersuara tentang catatan hak Beijing dan Presiden Xi Jinping, retorik yang mengancam akan meredakan ketegangan semasa kedatangannya di Pejabat Oval pada bulan Januari.

“Ini adalah lelaki yang tidak demokratik – dengan tulang kecil di badannya,” katanya dalam perbahasan utama Demokrat pada Februari. “Ini lelaki yang samseng.”

Hampir seminggu setelah pemilihan diadakan untuk Biden, Beijing akhirnya mengeluarkan pesan ucapan selamat kepada presiden terpilih hari ini, dengan Wang mengatakan China akan “menghormati pilihan rakyat Amerika. Kami mengucapkan tahniah kepada Biden dan (Wakil presiden terpilih Kamala) Harris. ” Wang mengatakan China memahami “hasil pilihan raya AS akan ditentukan sesuai dengan undang-undang dan prosedur AS”.

Read Previous

Uniqlo akan membuka ‘megastore’ tepi jalan pertama di Malaysia

Read Next

BN Sabah akan menyokong mana-mana calon GRS untuk pilihan raya kecil Batu Sapi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.