The Malaysia Post

Umno Perak: Kerusi Gerik adalah milik kita mengikut tradisi

Ketua Perhubungan Umno Perak, Datuk Saarani Mohamad hari ini mengatakan bahawa kerusi Parlimen Gerik ‘milik’ Umno kerana parti itu bertanding dan memegang kerusi itu mengikut tradisi.

Saarani menyatakan keyakinan bahawa parti komponen Perikatan Nasional (PN), iaitu PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), akan menyokong pendirian ini.

“Sebelum kita memasuki pakatan di bawah PN, ada persefahaman antara Umno dan PAS di Muafakat Nasional (MN).

“Dan sekarang, jika kita melihat dua pilihan raya kecil terakhir di Chini dan Slim, ketiga-tiga parti di PN biasanya setuju bahawa parti yang bertanding secara tradisional akan diberi keutamaan.

“Jadi saya yakin akan sama di Gerik di mana Umno bertanding secara tradisional,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada majlis pelancaran inisiatif kerajaan Perak dengan redONE di Bangunan Sekretariat Negeri di sini.

Saarani juga mengatakan akan menjadi kehormatan parti pembangkang sekiranya mereka tidak bertanding pada pilihan raya kecil Gerik.

Baca Lagi | UMNO Perak bersedia untuk Pilihan Raya Kecil Gerik

Dia mengatakan bahawa memberi calon Barisan Nasional (BN) jalan keluar akan menghilangkan keperluan parti untuk berkempen dan bertemu orang, kerana ini kemungkinan akan menyumbang kepada penyebaran Covid-19.

“Tambahan pula, keputusan pilihan raya kecil tidak akan mempengaruhi kerajaan pusat secara keseluruhan. Satu tempat duduk tidak akan mengubah apa-apa, “jelasnya.

Dia juga mengatakan bahawa pilihan raya kecil Gerik tidak dapat dielakkan kerana Undang-Undang Pilihan Raya menyatakan bahawa mana-mana kerusi yang kosong dalam tempoh kurang dari tiga tahun selepas pilihan raya umum mesti diisi.

“Syarat tiga tahun hanya akan dicapai Mei depan. Jadi kita tidak dapat mengelakkan pilihan raya kecil, “tambahnya.

Sementara itu, timbalan presiden Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, ketika ditanya hari ini apakah partinya tidak akan bertanding merebut kerusi tersebut kerana Covid-19, menjawab: “Saya tidak mengatakannya”.

“Kami akan selalu membincangkannya dengan Umno dan PAS sebelum membuat keputusan,” tegas menteri besar Perak.

Penyandang jawatan Gerik, Datuk Hasbullah Osman, 63, meninggal dunia akibat serangan jantung pada hari Isnin di Hospital Raub, Pahang.

Dia pertama kali mencalonkan diri sebagai wakil rakyat pada pilihan raya ke-11 (PRU11) pada tahun 2004, di mana dia memenangi kerusi DUN Temenggor menentang Mohd Aun Yob Abas dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan majoriti 4,666 undi, dan mempertahankan kerusi itu pada PRU12 dengan mengalahkan Moon Akau dari PKR dengan majoriti 4,617 undi.

Pada PRU13, beliau bertanding di kerusi Parlimen Gerik dan mengalahkan Norhayati Kasim dari PAS dengan majoriti 6,216 undi. Dia mempertahankan kerusi itu pada PRU14 dengan majoriti 5,528 undi berbanding calon PAS, Mohd Dahalan Ismail.

Kawasan Parlimen Gerik terletak di Hulu Perak, dan mempunyai dua kawasan DUN, iaitu Temenggor dan Pengkalan Hulu.

Read Previous

Ahli Parlimen mengakui JASA menjalankan kerja propaganda

Read Next

FAM menafikan Malaysia merancang untuk menarik diri dari kelayakan Piala Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.