The Malaysia Post

Ahli Parlimen mengakui JASA menjalankan kerja propaganda

Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) kontroversial yang diperuntukkan lebih daripada RM80 juta untuk tahun depan bukanlah unit kerajaan yang menjalankan kerja cybertrooper, kata seorang ahli Parlimen yang sebelumnya bekerja dengan jabatan itu hari ini.

Ahli Parlimen Sibuti Lukanisman Awang Sauni mengatakan dia merasa layak untuk membicarakan ekosistem Jasa, kerana dia juga bekas pegawai di jabatan itu yang dihapuskan di bawah pemerintahan Pakatan Harapan (PH) tetapi kini direncanakan untuk dihidupkan kembali oleh pemerintah Perikatan Nasional tahun depan .

Baca Lagi | Tingkatkan had pengeluaran KWSP kepada RM120,000 – PKR

“Saya setuju Jasa adalah jabatan gerak saraf (jabatan propaganda) yang dibuat selama 40 tahun terakhir dan saya juga mempunyai pandangan tentang penciptaan Jasa baru atau Jasa 2.0. Saya mengikuti perkembangan dan juga proses permohonan untuk menubuhkan Jasa lagi setelah Jasa dimasukkan ke dalam hibernasi, dan kemudian dihapuskan.

“Dan kesan penghapusan Jasa telah menyebabkan banyak rakan Jasa menghadapi kehidupan yang sukar. Ada yang menjadi penghasil konkrit, ada yang saya temui di Parlimen bekerja sebagai pelayan makanan, ketika mereka mempunyai ijazah.


“Dan ada juga petugas Jasa yang telah bekerja selama hampir 15 tahun yang diberhentikan ketika mereka hanya beberapa minggu lagi dari mendapatkan pekerjaan tetap di sektor pemerintah,” katanya di Dewan Rakyat ketika membahaskan Belanjawan 2021.

Lukanisman mengatakan bahawa dia yakin keputusan sebelumnya untuk menghapuskan Jasa adalah disebabkan oleh kegelisahan atas kerja yang dipimpin oleh ketua pengarah Jasa sebelumnya yang tidak disebut namanya, sebelum itu mencadangkan agar pemerintah melantik seseorang yang bukan dari parti politik sebagai pengarah -Jeneral Jasa jika ia merancang untuk memulihkan jabatan.

“Oleh itu, saya melihat jika pemerintah ingin menubuhkan Jasa baru, saya meminta agar ketua pengarah Jasa yang baru datang dari pegawai pentadbiran dan diplomatik, dan bukan menjadi anggota parti atau yang mempunyai kepentingan tertentu. Dan saya juga berharap agar Jasa mempertimbangkan untuk menggunakan dana yang diperuntukkan dalam Belanjawan 2021 untuk membantu orang ramai, ”katanya.

“Saya benar-benar terpengaruh dengan komen, begitu juga rakan Jasa, kerana Jasa bukan cybertrooper. Saya tidak akan menjadi Ahli Parlimen jika saya bekerja sebagai cybertrooper semasa saya berada di Jasa, “katanya, sebelum mengatakan bahawa Jasa pernah pergi ke Ba’kelalan di Sarawak untuk membina gelanggang futsal untuk masyarakat di sana dan telah mengunjungi seluruh negara untuk mengumpulkan maklumat untuk kerajaan.

“Jasa berkeliling. Saya secara peribadi pergi dari Kangar ke Sabah untuk melihat dan mendengar, dan kemudian menyalurkan maklumat kepada pemerintah.

“Dan Jasa juga memiliki pembagian seperti Invoke, walaupun setelah perubahan ketua jenderal, perhatian terhadap analisis politik berkurang. Dan Jasa bukan cybertrooper, ”dia menyimpulkan.

Jasa – yang paling terkenal sebagai unit propaganda dari era pemerintahan Barisan Nasional (BN) – dibubarkan pada Mei 2018 oleh kerajaan PH yang telah menjalankan kempen berjimat cermat untuk menangani hutang negara yang diwarisi dari kerajaan BN.

Sebelum itu, kerajaan BN telah memperuntukkan RM30 juta untuk unit tersebut dalam Bajet 2018.

Rancangan pemerintah untuk menghidupkan kembali Jasa tahun depan telah menarik kritikan dari Ahli Parlimen Pembangkang kerana ukuran anggaran yang diperuntukkan. Peruntukan terancang Kementerian Komunikasi dan Multimedia dalam anggaran perbelanjaan kerajaan persekutuan untuk tahun 2021 menunjukkan cadangan RM4 juta untuk Jasa (dengan RM2.4628 juta daripada RM4 juta ini untuk mendapatkan emolumen atau gaji 52 kakitangan yang dirancang) dan jumlah cadangan hampir RM81.55 juta (termasuk sekitar RM4 juta untuk emolumen dan hampir RM74 juta untuk perkhidmatan dan bekalan) untuk pengembangan Jasa.

Read Previous

Rapper Cardi B meminta maaf kerana meniru dewi Hindu Durga

Read Next

Umno Perak: Kerusi Gerik adalah milik kita mengikut tradisi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.