The Malaysia Post

Dr Mahathir mengatakan ‘92’ alasan dia dan Anwar kehilangan jawatan perdana menteri kepada Muhyiddin

Dr-Mahathir-mengatakan-‘92-alasan-dia-dan-Anwar-kehilangan-jawatan-perdana-menteri-kepada-Muhyiddin

Tun Dr Mahathir Mohamad membalas kritikan yang menuduhnya menyekat Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada menjadi perdana menteri, malah menyalahkan 92 Ahli Parlimen yang memilih presiden PKR, sehingga menyebabkan perpecahan dalam barisan dan kejatuhan Pakatan Harapan (PH) kerajaan.

Dalam catatan blog yang panjang, mantan perdana menteri itu menjelaskan tentang krisis politik yang menyebabkan “Sheraton Move” yang mengakhiri penguasaan PH di Putrajaya setelah hanya 22 bulan.

Dr Mahathir mendakwa dia akan mempunyai 158 anggota parlimen persekutuan di belakangnya sekiranya Anwar tidak mengarahkan 92 anggota parlimen dari PKR, DAP, dan Amanah untuk mencalonkannya sebagai gantinya, yang akan memberi gabungan itu majoriti yang selesa untuk kembali berkuasa.

“Sekiranya ketiga-tiga parti PH mencalonkan saya sebagai calon mereka, saya akan mendapat 158 undi selain 66 ahli Parlimen yang menyokong saya.

“Tetapi kerana 92 memilih Anwar, saya kalah dan begitu juga Anwar,” tulisnya.

Tetap berkuasa bermakna gabungan itu mungkin dapat meneruskan rancangan penggantian yang akan menyaksikan Anwar mengambil alih, Dr Mahathir menegaskan, dan bukannya menjadikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan gabungan Perikatan Nasional (PN) sebagai pemerintah.

Sekarang dalam sebuah partai baru bernama Pejuang, MP Langkawi mengulangi bahawa dia masih bersedia untuk mengetepikan perbezaan peribadinya dengan Anwar jika itu akan membawa kepada penyelesaian yang baik demi negara.

Dr Mahathir yang berusia 95 tahun mengatakan bahawa dia masih dapat mengumpulkan sokongan untuk mendapatkan kembali Putrajaya dengan sokongan semua anggota parlimen PH, termasuk PKR.

Namun, dia telah membuat rancangan untuk memberi jalan keluar bagi Anwar setelah enam bulan sekiranya parti itu bersetuju.

Bagaimanapun, Anwar telah menolak tawaran itu.

“Diusulkan agar saya memegang jawatan perdana menteri selama enam bulan sebelum menyerahkannya kepada Anwar. Anggota Amanah dan DAP telah bersetuju, ”tulis Dr Mahthir.

“Tetapi Anwar menolaknya. Anwar sama sekali tidak mahu terlibat dengan saya. Tetapi jika saya diberi ruang, penyokong saya tidak akan menyokong idea menyokong PH. “

Baca Lagi | Banyak fasiliti dan pusat kesihatan swasta masih tidak digunakan untuk pertarungan Covid-19

Difahamkan, Amanah dan DAP telah sepakat untuk mencalonkan Anwar dengan janji bahawa dia akan memperoleh majoriti parlimen untuk membentuk kerajaan baru, yang baru-baru ini didakwa oleh pemimpin Pembangkang itu.

Sebilangan ahli parlimen penyokong dikhabarkan berasal dari Umno walaupun sekarang tidak dapat dipastikan setelah presidennya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengatakan bahawa partinya akan terus menyokong PN buat masa ini.

Dr Mahathir mengatakan bahawa dia meragui desakan Anwar untuk mendapat sokongan majoriti kerana dia belum menjadi perdana menteri.

“Kita semua tahu bahawa Anwar masih bukan perdana menteri. Kenyataannya bahawa dia mempunyai nombor itu tidak benar. Saya tidak mempunyai tempat dalam perhitungannya, ”katanya. “Walaupun saya telah diketepikan olehnya jelas dia tidak menang.”

Read Previous

Filem terbaru rapper Malaysia Namewee ‘Babi’ dicalonkan di empat festival filem antarabangsa

Read Next

Perbicaraan rasuah RM1 juta Ku Nan akan disambung pada 7 Disember

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here