The Malaysia Post

Charli D’Amelio menjadi influencer pertama dengan lebih 100 juta pengikut di TikTok

Charli D’Amelio melepasi tanda pengikut 100 juta di TikTok pada hari Ahad. Warga Amerika berusia 16 tahun ini adalah selebriti pertama yang berjaya mencapai kejayaan, mengatasi bintang terkenal seperti Will Smith, Selena Gomez dan juga Kylie Jenner.

Charli D’Amelio memasuki sejarah TikTok dengan lebih daripada 100.7 juta pengikut sehingga kini. September lalu, influencer telah memasuki buku Guinness Book menjadi “orang pertama yang mencapai 50 juta pengikut di TikTok.”

Dia mencapai kejayaan itu pada 21 April 2020. Dan hanya dalam masa lapan bulan, orang muda Amerika itu menggandakan jumlah peminatnya. Kejayaannya sebahagiannya disebabkan oleh beberapa penguncian Covid-19 yang mendorong pengguna web menghabiskan lebih banyak masa pada aplikasi mudah alih.

Baca Lagi | Aktivis Hong Kong Joshua Wong ditahan kerana perhimpunan haram

Remaja ini malah memperluas jurang antara dia dan rakan-rakan yang berpengaruh. SocialTracker menunjukkan bahawa Addison Rae adalah influencer kedua paling popular di TikTok dengan 69.7 juta pengikut. Zack King di tempat ketiga dengan 52.8 juta peminat.

Selain menarik berjuta-juta pengikut, Charli D’Amelio juga mencapai tonggak “Suka” yang bernilai 8-bilion dengan berkat klip tarian TikToknya. Perhatikan bahawa dia telah bergabung dengan rangkaian media sosial milik orang Cina yang sebelumnya dikenali sebagai Musical.ly pada bulan Mac 2019.

Dengan melepasi angka 100 juta hanya dalam 18 bulan, Charli D’Amelio juga mengalahkan rakaman bekas saluran filem dan muzik T-Series India, yang mengambil masa 14 tahun untuk menjadi saluran YouTube pertama yang mencapai 100 juta pelanggan.

Remaja itu juga mengungguli bintang TikTok besar seperti Will Smith, Selena Gomez dan Kylie Jenner, yang masing-masing mengira 43.2 juta, 25.7 juta dan 20.5 juta pengikut. Kejayaan Charli juga menyumbang kepada seluruh keluarganya, terutama saudara perempuannya Dixie, yang single pertamanya Be Happy menjadi hit di YouTube dan banyak bermain di TikTok.

TikTok, yang dikenali di China sebagai Douyin, adalah perkhidmatan rangkaian sosial perkongsian video Cina yang dimiliki oleh ByteDance. Platform media sosial digunakan untuk membuat berbagai video pendek, dari genre seperti tarian, komedi, dan pendidikan, yang berdurasi dari 3 hingga 60 saat.

Read Previous

Ahmad Maslan berusaha untuk mengembalikan Program Latihan Khidmat Negara

Read Next

Mak Wan menjalankan program memberi makan untuk golongan miskin di Chow Kit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.