The Malaysia Post

DPM, AG dan menteri melihat berkumpul di kediaman PM Muhyiddin

Muhyiddin Yassin

Credits: straitstimes

Beberapa kenderaan yang mengangkut anggota Kabinet Perikatan Nasional (PN) semasa dan penyokongnya dilihat memasuki kawasan perumahan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

Ini berlaku setelah Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mendakwa bahawa cukup banyak penggubal undang-undang persekutuan parti itu telah menandatangani perisytiharan untuk menarik sokongannya terhadap Muhyiddin dan kerajaan PN.

Menurut laporan media Malaysiakini, antara yang dilihat memasuki kawasan perumahan Perdana Menteri ialah Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Yang lain yang hadir termasuk Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, Menteri Pendidikan Datuk Mohd Radzi Md Jidin, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Harun, Presiden MIC Tan Sri SA Vigneswaran dan Timbalan Presiden Bersatu Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Difahamkan, Idrus adalah orang pertama yang tiba di kediaman itu, dan pertemuan itu dilaporkan bermula pada pukul 8.20 malam hari ini.

Mesyuarat berlangsung selama kira-kira empat jam, kerana semua yang hadir kelihatan meninggalkan harta tanah di kenderaan masing-masing pada jam 12.12 pagi.

Awal hari ini, Ahmad Zahid mengumumkan bahawa Umno akan menarik sokongannya terhadap Muhyiddin dan PN.

Presiden Umno itu memberitahu sidang media yang diadakan setelah majlis tertinggi parti itu bermesyuarat malam ini bahawa surat-surat deklarasi disampaikan kepada Agong. Namun, dia tidak menentukan kapan penonton berlangsung.

Ahmad Zahid diapit oleh tokoh-tokoh kanan Umno seperti Datuk Seri Najib Razak, Datuk Seri Mohamad Hasan, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah dan Datuk Seri Ahmad Maslan pada sidang media yang mengumumkan keputusan majlis itu.

Ahmad Zahid berkata keputusan majlis itu sebulat suara. Dia menuduh Muhyiddin dan pemerintahnya menentang dan memperkecilkan Yang di-Pertuan Agong dengan tidak mematuhi ketetapannya bahawa Ordinan Kemunculan dibentangkan untuk dibahaskan di kedua-dua Dewan Parlimen.

Baca Lagi | Anggota parlimen pembangkang berkumpul di Dataran Merdeka

Penarikan sokongan secara berkesan bermaksud Muhyiddin tidak lagi memerintah majoriti di Dewan Bawah.

Blok PN kini hanya mempunyai 104 MP di belakang mereka, lapan kekurangan daripada 112 yang diperlukan untuk memperoleh majoriti sederhana. Terdapat 107 Ahli Parlimen di bangku Pembangkang.

Read Previous

Kerajaan diminta membuka semula pawagam kepada rakyat sudah divaksin

Read Next

Ahli Parlimen Asean meminta Parlimen Malaysia bersidang semula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here