The Malaysia Post

Kerajaan diminta membuka semula pawagam kepada rakyat sudah divaksin

Persatuan Pameran Filem Malaysia (MAFE) berharap kerajaan akan membenarkan mereka yang telah diberi vaksin sepenuhnya untuk memasuki pawagam segera sebagai sebahagian daripada faedah yang dijanjikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam memerangi Covid-19.

Pengerusinya Tan Sri Mohd Ghazali Mohd Seth mengatakan permintaannya sesuai dengan pernyataan Muhyiddin baru-baru ini yang berjanji untuk melonggarkan sekatan sosial dalam usaha untuk mendorong lebih banyak rakyat Malaysia mendapat vaksin terhadap koronavirus yang terus menjangkiti puluhan ribu sehari.

“Prosedur operasi standard (SOP) pawagam adalah yang paling ketat, kami tidak membenarkan penonton berkeliaran di pawagam. Penonton juga diminta untuk selalu memakai topeng muka setiap masa, selain memastikan jarak fizikal dan tempat duduk.

“Dengan membenarkan penonton yang sudah divaksinasi ke pawagam, kami yakin pawagam akan menjadi tempat yang selamat untuk mencari ketenangan dan hiburan. Kami percaya ia sangat penting untuk pemulihan kesihatan mental masyarakat di negara ini, ”katanya kepada portal berita Melayu, Berita Harian Online.

Menurut Mohd Ghazali, tidak ada kelompok Covid-19 yang muncul dari para penggemar filem, tetapi pengusaha terpaksa ditutup selama lebih dari 200 hari sejak tahun lalu, yang mengakibatkan kerugian lebih dari RM500 juta.

“Tahun ini, pawagam ditutup selama lebih dari 150 hari, mengakibatkan pengusaha pawagam terpaksa menanggung kerugian besar.

“Perbezaan ketara dapat dilihat dari tahun ke tahun, di mana industri secara kolektif menyumbang lebih dari RM1.08 bilion pendapatan dan RM250 juta cukai hiburan kepada negara,” katanya.

Baca Lagi | Menteri Undang-undang Takiyuddin mesti meminta maaf kepada Agong

Mohd Ghazali menambah bahawa penutupan secara tidak sengaja telah menyebabkan industri pawagam lumpuh, yang mempengaruhi kehidupan 20,000 pekerja yang kehilangan pekerjaan atau menghadapi pemotongan gaji yang tinggi.

Muhyiddin mengeluarkan kenyataan Isnin lalu dengan berjanji bahawa dia akan segera mengumumkan hak istimewa bagi mereka yang telah menyelesaikan kedua-dua dos vaksin Covid-19 sebagai sebahagian daripada usaha pemulihan kerajaan.

Read Previous

Nishikori memenangi ATP

Read Next

DPM, AG dan menteri melihat berkumpul di kediaman PM Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.