The Malaysia Post

Nishikori memenangi ATP

Kei Nishikori dari Jepun, melawan keletihan dan kekecewaan setelah kekalahan suku akhir Olimpik, mengalahkan pemain Amerika Sam Querrey 6-4, 6-3 pada hari Isnin untuk mara di ATP Citi Open.

Nishikori, pemenang pingat perseorangan Olimpik Rio 2016, menjadi orang pertama yang mencapai tiga suku akhir Olimpik berturut-turut sebelum jatuh ke kedudukan teratas Novak Djokovic di Tokyo.

Dia bangkit dengan terbang ke Washington dan memenangi pertandingan malam pertama di acara penyesuaian hardcourt Terbuka AS.

“Saya sangat letih setelah datang dari Jepun dan tidak pasti sama ada saya sudah bersedia,” kata Nishikori. “Tetapi di gelanggang saya baik-baik saja, bermain tenis yang sangat bagus.

“Perlawanan pertama tidak pernah mudah. Saya tidak menjangkakan 100% tetapi saya harap saya dapat terus seperti ini. “

Nishikori, juara Washington 2015, menghadapi pilihan kesembilan Alexander Bublik dari Kazakhstan pada pusingan kedua. Pemenang dapat bertemu pilihan utama Rafael Nadal di suku akhir.

Nishikori, yang berada di kedudukan ke-67, mengalami kekalahan pada permainan kesembilan dan bertahan lagi ketika Querrey yang berada di kedudukan ke-68 melakukan hantaran belakang untuk menangkap set pertama dalam 40 minit.

Pada set kedua, Nishikori menolak Querrey dengan lima break point untuk bertahan dengan 3-3, kemudian menembusi dua kali untuk kemenangan, pemenang backhand yang mengakhiri masalah selepas 86 minit.

“Itu saat paling sukar,” kata Nishikori mengenai permainan keenam. “Sekiranya dia mempunyai permainan, saya rasa dia memiliki keseluruhan set. Tetapi selepas itu saya sedikit lebih bebas dan saya bermain dengan lebih baik.

“Saya kembali cukup baik dalam permainan tersebut dan saya sangat gembira bagaimana saya bermain.”

Nishikori, 31, meraih kelebihan 7-4 dalam persaingan karier dengan kemenangan keenam dalam tujuh perlawanan, satu larian yang dimulakan dengan kemenangan Washington 2014.

Querrey, 33, mencapai final ATP pertamanya dalam dua tahun di Mallorca pada bulan Jun, kalah dari pemain Rusia, Daniil Medvedev, tetapi berada dalam lima kekalahan berturut-turut.

Baca Lagi | Aaron-Wooi Yik masih mempunyai jalan yang panjang untuk mencapai lebih banyak kejayaan

Nishikori, juara ATP 12 kali, memenangi satu-satunya gelaran dalam lima tahun terakhir di Brisbane pada 2019.

Kad liar AS berusia 20 tahun, Jenson Brooksby menyingkirkan Kevin Anderson dari Afrika Selatan yang berada di kedudukan ke-75 7-6 (7/4), 6-3 dalam pertandingan ulang final Newport bulan lalu.

Read Previous

Menteri Undang-undang Takiyuddin mesti meminta maaf kepada Agong

Read Next

Kerajaan diminta membuka semula pawagam kepada rakyat sudah divaksin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.