The Malaysia Post

Anggota parlimen pembangkang berkumpul di Dataran Merdeka

Penggubal undang-undang persekutuan pembangkang berkumpul di Dataran Merdeka pagi ini dalam demonstrasi simbolik terhadap tindakan pihak berkuasa untuk menutup dan menangguhkan persidangan Parlimen khas di tengah tekanan yang semakin meningkat bagi Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengundurkan diri.

Tunjuk perasaan hari ini, yang dihadiri oleh semua Ahli Parlimen Pembangkang, termasuk yang bukan dari blok politik utama Pakatan Harapan, muncul ketika pemimpin tertinggi pentadbiran Perikatan Nasional menghadapi desakan untuk mengundurkan diri.

Pemerintahan Muhyididin diperingatkan oleh istana pada hari Khamis lalu dalam suatu teguran kerajaan yang jarang terjadi yang mensasarkan Menteri Undang-Undang de facto, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yang dituduh berbohong dan mencabut enam peraturan yang digubal di bawah Darurat tanpa persetujuan Agong.

Pada masa penulisan, Ahli Parlimen bercadang untuk menuju ke pintu Parlimen.

“Keputusan untuk menangguhkan persidangan khas itu tidak mustahak,” kata Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap pada pertemuan dan anggota akhbar.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah meminta hari terakhir persidangan khas untuk menangani krisis Covid-19 ditangguhkan selama dua minggu bermula 29 Julai, ketika hari keempat prosiding berlangsung.

Dia mengatakan bahawa gesaan itu harus dibuat berdasarkan penilaian yang menunjukkan Parlimen sebagai premis berisiko tinggi untuk kluster “penyebar super” baru, setelah hampir selusin kakitangan telah dinyatakan positif selama pemeriksaan massa tiba-tiba minggu lalu yang diadakan tepat di tengah prosiding.

Ujian itu juga dilakukan tidak lama setelah istana mengeluarkan pernyataan untuk menegur Takiyuddin kerana gagal membuat meja dan membahaskan pembatalan keenam-enam ketetapan yang diberlakukan selama tempoh Darurat enam bulan.

Penggubal undang-undang pembangkang mendakwa ujian dan penangguhan itu adalah usaha pemerintah PN untuk membeli masa di tengah tekanan orang ramai agar Muhyiddin mengundurkan diri.

Pada perhimpunan hari ini, mereka mengulangi seruan agar perdana menteri dan pemimpin kanannya mengundurkan diri. Anggota Parlimen kemudian berjalan menuju pintu Parlimen walaupun terdapat usaha pihak berkuasa untuk menyekat tunjuk perasaan itu.

Polis telah membina sekatan di jalan yang menuju ke pintu masuk Parlimen.

Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun juga disebut dalam pernyataan yang mengkritik kedua-duanya.

Baca Lagi | Pemuda Malaysia berkumpul di Dataran Merdeka untuk tunjuk perasaan #Lawan

Yang di-Pertuan Agong mengatakan bahawa dia belum memberikan persetujuan untuk pembatalan tersebut dan kedua-duanya gagal menyampaikan hasratnya agar peraturan tersebut dibentangkan untuk dibahaskan sebelum dia setuju untuk menariknya.

Beberapa pakar perlembagaan berpendapat bahawa Raja mesti terlebih dahulu menyetujui pembatalan tersebut walaupun dia pasti akan bertindak atas nasihat Kabinet.

Read Previous

Aaron-Wooi Yik masih mempunyai jalan yang panjang untuk mencapai lebih banyak kejayaan

Read Next

Anwar menyalahkan J-Kom kerana khabar angin mengenai khalayaknya dengan Agong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.