The Malaysia Post

Ahli Parlimen Asean meminta Parlimen Malaysia bersidang semula

Ahli Parlimen Asean untuk Hak Asasi Manusia

Credits: harakahdaily

Ahli Parlimen Asean untuk Hak Asasi Manusia (APHR) hari ini mendesak Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengadakan sesi Parlimen penuh secepat mungkin.

Gesaan itu susulan penarikan Umno dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) semalam serta laporan berita dan gambar anggota parlimen dilarang masuk ke bangunan Parlimen sejak Isnin selepas pembatalan tiba-tiba mesyuarat khas kedua-dua Dewan yang sedang berlangsung, kononnya kepada wabak Covid-19 minggu lalu.

“Anggota parlimen Asia Tenggara telah menyatakan kekhawatiran tentang penggantungan Parlimen yang baru di Malaysia setelah berbulan-bulan keputusan pemerintah yang tidak terkendali.

“Pemandangan puluhan anggota parlimen pembangkang yang dilarang memasuki Parlimen oleh polis rusuhan harus memalukan pentadbiran Perdana Menteri Muhyiddin, yang bukannya memberikan kepemimpinan ketika sangat diperlukan, telah tersembunyi di balik pandemi sehingga dapat mempertahankannya kekuasaan semakin rapuh, ”kata ahli lembaga APHR dan bekas Ahli Parlimen Kemboja Mu Sochua dalam satu kenyataan.

Dia mengatakan perkembangan malam tadi menyoroti peranan Parlimen Malaysia untuk meneliti keputusan pemerintah dan menegakkan demokrasi di negara ini.

“Walaupun pemerintah kadang-kadang harus mengambil langkah luar biasa untuk mengatasi keadaan darurat kesehatan seperti Covid-19, ketika keputusan yang sangat penting diambil untuk negara dan dengan akibat drastik terhadap hak asasi manusia, sangat penting bagi Parlimen untuk berfungsi dengan berkesan, untuk memastikan ketelusan dan kebertanggungjawaban.

“Anggota parlemen juga tidak harus menghadapi proses pengadilan karena hanya berusaha melakukan tugas mereka sebagai wakil rakyat, dan melakukan protes secara damai,” tambah Mu.

Ahli Parlimen pembangkang dan senator melakukan perarakan di Parlimen pada hari Isnin dan sekali lagi semalam tetapi dihalang memasuki kawasan tersebut.

Anggota Parlimen itu kemudian bergerak ke Dataran Merdeka yang berdekatan untuk mengadakan demonstrasi dan menuntut pengunduran diri Muhyiddin dan Kabinetnya berikutan peningkatan jangkitan Covid-19 yang membimbangkan walaupun langkah-langkah penguncian berpanjangan semasa Darurat di seluruh negara yang diisytiharkan pada 12 Januari dan berakhir pada 1 Ogos.

Persidangan khas Dewan Rakyat, Dewan Rendah Parlimen, diadakan pada 26 Julai tetapi dihentikan Isnin lalu kerana penemuan 11 kes Covid-19 yang melibatkan kakitangan parlimen.

Dewan Negara, Dewan Tinggi, sepatutnya bersidang selama tiga hari bermula semalam, tetapi juga dibatalkan kerana kes Covid-19.

Baca Lagi | Indonesia mendesak Myanmar untuk menyetujui pelantikan utusan ASEAN

Beberapa anggota Parlimen Pembangkang dipanggil untuk disoal siasat polis hari ini. Antara yang dilihat di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi adalah Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng dari DAP, Simpang Renggam Maszlee Malik bebas, dan Ahli Parlimen Lembah Pantai dari PKR Fahmi Fadzil.

Read Previous

DPM, AG dan menteri melihat berkumpul di kediaman PM Muhyiddin

Read Next

Ahli Parlimen Asean meminta Parlimen Malaysia bersidang semula

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here