The Malaysia Post

Hit Netflix ‘The Queen’s Gambit’ menyebabkan penjualan set catur meletup

Hit Netflix ‘The Queen’s Gambit’ menyebabkan penjualan set catur meletup

Catur sepertinya telah mendapat populariti yang meluas lagi berkat siri Netflix hit The Queen’s Gambit, yang dilaporkan bertanggungjawab atas permintaan set catur yang meletup.

Menurut National Public Radio yang berpusat di AS, pedagang mainan berpusat di Toronto, Spin Master – yang bahagian permainan klasiknya memiliki sekitar 70 peratus pasaran AS – telah menyaksikan penjualan caturnya meningkat tiga digit sejak siri mini itu ditayangkan pada 23 Oktober .

Laporan itu juga mendedahkan bahawa saingan Spin Master yang lebih kecil Goliath Games juga mencatat lonjakan 1.048 peratus.

Rancangan ini, berdasarkan novel Walter Tevis 1983 dengan nama yang sama, mengikuti kehidupan anak catur yatim piatu, Beth Harmon, yang dimainkan dalam siri oleh pelakon Amerika-Argentina-Britain, Anya Taylor-Joy.

Terletak pada era Perang Dingin pada tahun 50-an dan 60-an, kisah ini berpusat pada Harmon, yang memasuki dunia catur kompetitif yang dikuasai lelaki dengan usaha untuk menjadi pemain terhebat di dunia, juga ketika berjuang secara emosional dengan ketergantungan dadah dan alkohol.

Laman lelong dalam talian eBay juga mencatatkan kenaikan 215 peratus dalam penjualan set catur dan aksesori berikutan kemunculan sulungnya.

Baca Lagi | Pengarang Malaysia, Ho Sok Fong, “Lake Like a Mirror” disenarai pendek untuk Warwick Prize for Women in Translation

Menurut New York Times, set kayu paling popular di laman lelongan dalam talian, menjual sembilan kali lebih baik daripada jenis plastik, kaca dan elektronik.

Walaupun siri Netflix dikreditkan untuk lonjakan mendadak, laporan itu mengatakan permintaan yang tinggi juga dapat dikaitkan dengan pandemi Covid-19, yang telah meningkatkan minat dalam permainan catur tahun ini bahkan sebelum siri ini tiba.

“EBay sudah menjual 60 persen lebih banyak catur daripada tahun lalu, dan jumlah permainan catur yang dimainkan dalam talian setiap hari telah meningkat menjadi sekitar 16 juta dari sekitar 11 juta pada awal tahun 2020,” lapor Times. Selain menaikkan rekod penjualan set catur, Netflix telah mengumumkan bahawa siri drama ini telah menjadikannya sebagai siri terhad skrip yang paling banyak ditonton sehingga kini dalam perkhidmatan penstriman – dengan 62 juta akaun ahli mengikuti pertunjukan dalam 28 hari pertama .

Read Previous

PRU15 sepatutnya berlangsung ‘semalam’ jika tidak untuk Covid-19 – Muhyiddin

Read Next

Pelakon Darth Vader Dave Prowse meninggal dunia pada usia 85 tahun

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here