The Malaysia Post

Keputusan untuk menyambung semula Parlimen membuktikan Agong menjunjung Perlembagaan

Pandangan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bahawa Parlimen boleh bersidang dalam tempoh Darurat membuktikan bahawa Seri Paduka mengutamakan ketuanan Perlembagaan, kata ketua penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan.

Shahril Sufian berkata, setiap cabang sistem demokrasi negara mesti mematuhi prinsip-prinsip Rukun Negara, termasuk pemerintah (Eksekutif).

Dia menggambarkan kebijaksanaan Al-Sultan Abdullah sebagai bukti peranannya sebagai ketua negara yang melindungi rakyatnya dengan meletakkan sistem demokrasi berparlimen pada tahap paling tinggi.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini malam ini, dia mengatakan pandangan bahawa Parlimen dapat bersidang selaras dengan hasrat untuk memelihara peranan pengawasan atau pemeriksaan dan perimbangan legislatif oleh anggota Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Sharil Sufian mengatakan bahawa pendirian ini mendorong kepemimpinan Umno sebelum ini untuk meminta jalan keluar yang akan membolehkan parlimen bersidang tanpa mengabaikan keputusan Yang Mulia mengenai Proklamasi Darurat.

Awal hari ini, Al-Sultan Abdullah telah menyatakan pandangan bahawa Parlimen boleh bersidang dalam tempoh Darurat pada tarikh yang dianggap sesuai oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia, berdasarkan nasihat perdana menteri.

Baca Lagi | Skandal dan ketagihan Ravi Zacharias

Menurut Pengawal Pengawal Rumah Tangga Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, perkara itu termaktub dalam subperenggan 14 (1) (b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 2021 yang menyatakan bahawa Parlimen harus dipanggil, dilanjutkan dan dibubarkan pada tarikh yang difikirkan sesuai oleh Seri Paduka atas nasihat perdana menteri.

Sementara itu, Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah berkata, Al-Sultan Abdullah boleh memilih tarikh yang sesuai untuk Parlimen bersidang semula.

“Sebenarnya, Yang di-Pertuan Agong memiliki kewenangan untuk meminta Parlimen bersidang tanpa diberitahu oleh Perdana Menteri, apatah lagi dalam keadaan darurat,” Tengku Razaleigh, yang merupakan ketua Majlis Penasihat Umno, mendakwa.

Pada 12 Januari, Al-Sultan Abdullah mengisytiharkan Darurat Covid-19, yang akan diberlakukan hingga 1 Ogos, sebagai langkah proaktif untuk menahan wabak Covid-19 di Malaysia.

Sementara itu, pemimpin Pakatan Harapan (PH) mengatakan pandangan Al-Sultan Abdullah sesuai dengan sikap pakatan pembangkang dan majoriti ahli parlimen.

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guang Eng mengatakan bahawa pada masa Eksekutif dan Kehakiman dapat berfungsi semasa Darurat sedang dikuatkuasakan, Parlimen juga mesti terus memainkan peranan dalam memastikan pemerintahan terpelihara dan terdapat kesinambungan proses check and balance. Oleh itu, mereka akan menyokong sepenuhnya pandangan Yang Mulia agar Parlimen bersidang semasa Darurat, kata para pemimpin PH dalam satu kenyataan bersama.

Read Previous

Peguam Najib mempersoalkan adakah Salwani menganugerahkan Datukship sebagai saksi

Read Next

Karier golf legenda Tiger Woods dalam bahaya selepas kemalangan kereta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.