The Malaysia Post

Menteri Kewangan: Bajet 2023 akan memberi tumpuan kepada subsidi mampan, meningkatkan daya tahan negara

Bajet 2023 akan memberi tumpuan kepada pengurusan subsidi yang lebih mampan, mengukuhkan daya tahan negara terhadap kejutan masa depan dan penyatuan fiskal, menurut Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Ini memandangkan tekanan inflasi yang semakin meningkat, terutama ke atas harga komoditi dan makanan, katanya.

“Bajet 2023 akan mengambil kira inisiatif berkaitan kemampanan ketika dunia bergelut dengan cabaran yang melibatkan ketidaktentuan geopolitik dan perubahan iklim,” katanya dalam jawapan bertulis parlimen kepada Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (PH-Kulim-Bandar Baru) Ismail, yang mahu untuk mengetahui bagaimana dasar, strategi dan pendekatan dalam penggubalan Belanjawan 2023 berbeza daripada Belanjawan lepas.

Menurut Tengku Zafrul

usaha pembaharuan ekonomi juga akan diberi keutamaan untuk meningkatkan daya saing perniagaan dan rantaian nilai.

Menteri Kewangan berkata selaras dengan momentum pemulihan ekonomi pasca Covid-19, Bajet 2023 juga akan terus memberi tumpuan kepada agenda kesejahteraan rakyat terutama dari segi pendapatan dan perlindungan sosial.

Beliau berkata agenda keterangkuman selaras dengan objektif Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 akan ditekankan juga untuk memastikan pengagihan kekayaan yang adil dan saksama.

Tengku Zafrul menambah, sepanjang proses penyediaan Bajet 2023, kerajaan komited untuk mengadakan sesi penglibatan pihak berkepentingan khususnya untuk mendapatkan pandangan dan maklum balas orang ramai selaras dengan keutamaan yang ditetapkan.

Baca Lagi | Menteri Kewangan: Bajet 2023 akan memberi tumpuan kepada subsidi mampan, meningkatkan daya tahan negara

Tema Bajet 2023 ialah “Memperkukuh Pemulihan, Memudahkan Pembaharuan Ke Arah Ketahanan Sosio-Ekonomi Keluarga Malaysia yang Mampan”. ― Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kementerian Kesihatan Singapura: Kanak-kanak perempuan berusia empat tahun meninggal dunia selepas dijangkiti Covid-19

Read Next

Pembela Syed Saddiq membuat bidaan kedua untuk mendakwa saksi bintang, mendapatkan akses kepada kenyataan SPRMnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.