The Malaysia Post

Kementerian Kesihatan Singapura: Kanak-kanak perempuan berusia empat tahun meninggal dunia selepas dijangkiti Covid-19

Seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun yang dijangkiti Covid-19 telah meninggal dunia, menandakan kematian kedua yang disebabkan oleh virus itu pada pesakit berumur di bawah 12 tahun.

Dalam satu kenyataan hari ini (19 Julai), Kementerian Kesihatan (MH) berkata kanak-kanak berusia empat tahun itu meninggal dunia akibat radang paru-paru pada Ahad. Dia tidak mempunyai sejarah perubatan lampau dan sebelum ini sihat.

“Dia mengalami simptom jangkitan saluran pernafasan atas dan demam pada 15 Julai, dan disahkan positif Covid-19 melalui ujian pantas antigen pada 17 Julai di klinik pengamal am,” kata KKM.

Gadis itu telah diberi ubat untuk simptomnya tetapi kekal tidak sihat dan rebah pada malam itu, tambah KKM.

Punca kematian kemudiannya ditentukan koroner

negeri sebagai pneumonia Covid-19, kata kementerian itu.

Bulan lalu, seorang budak lelaki Singapura berusia 18 bulan menjadi kematian pertama pesakit Covid-19 di bawah umur 12 tahun.

Dia meninggal dunia akibat ensefalitis (keradangan otak) akibat Covid-19, virus pernafasan pernafasan dan jangkitan enterovirus.

“Kanak-kanak secara amnya lebih tahan terhadap jangkitan Covid-19 berbanding orang dewasa dan warga emas. Walau bagaimanapun, jangkitan Covid-19 boleh mengakibatkan penyakit teruk di kalangan kanak-kanak,” kata KKM hari ini.

Baca Lagi | Kementerian Kesihatan Singapura: Kanak-kanak perempuan berusia empat tahun meninggal dunia selepas dijangkiti Covid-19

MOH menambah bahawa mereka, bersama-sama dengan Pihak Berkuasa Sains Kesihatan dan Jawatankuasa Pakar mengenai vaksinasi Covid-19, sedang mengkaji keselamatan dan keberkesanan vaksin Covid-19 yang telah dirumus untuk kanak-kanak di bawah umur lima tahun. ― HARI INI

Read Previous

Bersih menghantar memorandum kepada kerajaan untuk mengembalikan Akta Perkhidmatan Parlimen

Read Next

Menteri Kewangan: Bajet 2023 akan memberi tumpuan kepada subsidi mampan, meningkatkan daya tahan negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.