The Malaysia Post

Bersih menghantar memorandum kepada kerajaan untuk mengembalikan Akta Perkhidmatan Parlimen

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) hari ini menyerahkan memorandum kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar memohon supaya Akta Perkhidmatan Parlimen dihidupkan semula dengan tujuan untuk memastikan Parlimen bebas.

Pengerusi badan pemantau pilihan raya Thomas Fann berkata PSA adalah penting kerana ia menandakan kemerdekaan Parlimen daripada cabang eksekutif kerajaan.

“Selain berfungsi sebagai perundangan dan membentuk undang-undang, Parlimen juga berfungsi sebagai sistem semak dan imbang untuk mengawal badan eksekutif.

“Untuk membolehkan Parlimen melakukan ini tanpa gangguan daripada kerajaan, Parlimen harus diberi autonomi dan kewangan sendiri,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum itu hari ini.

Ia disokong oleh Ahli Parlimen Pembangkang termasuk Pengerusi Pejuang dan Ahli Parlimen Langkawi Tun Dr Mahathir Mohamad, Ahli Parlimen Subang PKR Wong Chen, dan Ahli Parlimen Pokok Sena Amanah Datuk Mahfuz Omar, serta 38 pertubuhan awam lain dan individu terkemuka seperti bekas Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof.

Pertama kali diperkenalkan pada 1963

PSA membenarkan Parlimen bertindak sebagai sebuah badan yang benar-benar bebas, menjalankan hal ehwalnya sendiri, memilih kakitangannya dan mengawal perbelanjaannya.

Bagaimanapun, ia telah dimansuhkan pada tahun 1992 semasa tugas pertama Dr Mahathir sebagai perdana menteri, dengan hal ehwal parlimen kini diletakkan terus di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah mencadangkan pengenalan semula PSA bagi mengukuhkan kuasa dan kemerdekaan Parlimen.

Selain Bersih, satu lagi kumpulan Gabungan Gerakan Mahasiswa turut berhimpun berhampiran Padang Merbok sebelum menuju ke pintu masuk Parlimen pada pukul 9 pagi hari ini.

Kumpulan itu menggesa kerajaan mencari penyelesaian bagi memerangi kenaikan harga barang akibat inflasi.

Baca Lagi | Bersih menghantar memorandum kepada kerajaan untuk mengembalikan Akta Perkhidmatan Parlimen

Kira-kira 50 individu daripada kedua-dua kumpulan telah dihalang oleh polis sejurus sebelum jalan masuk bangunan di Jalan Parlimen di mana mereka terus memegang sepanduk.

Kumpulan itu bersurai kira-kira jam 11.30 pagi.

Read Previous

De Bruyne di double tetapi Haaland terus menunggu ketika Man City turun ke Amerika

Read Next

Kementerian Kesihatan Singapura: Kanak-kanak perempuan berusia empat tahun meninggal dunia selepas dijangkiti Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.