The Malaysia Post

Bekas ketua PKR Pro-Muhyiddin berminat mempertahankan kerusi Julau

Bekas ketua PKR Pro-Muhyiddin

Bekas ketua PKR Sarawak Larry Sng telah menyatakan hasratnya untuk mempertahankan kerusi Parlimennya di Julau, lapor Malaysiakini hari ini.

Namun, pilihan raya umum ke-15 tidak akan berjalan lancar bagi Ahli Parlimen Julau yang keluar dari PKR minggu lalu untuk menyokong Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan gabungan Perikatan Nasional (PN).

Parti Rakyat Sarawak (PRS), komponen gabungan Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang juga ramah kepada Muhyiddin, mengatakan kepada portal berita yang sama bahawa ia juga merancang untuk mempertaruhkan tuntutannya di sana.

Sng, yang kini bebas, memberitahu Malaysiakini bahawa dia tidak pasti sama ada dia harus bertanding ketika pilihan raya diadakan, atau mahu bertanding di bawah panji parti lain.

“Saya akan menyeberangi jambatan itu ketika sampai di sana. Sekarang, keutamaan saya adalah menunaikan janji saya kepada konstituen saya, ”kata Sng.

Baca Lagi | Pengisytiharan Darurat bukan kerana politik kata Muhyiddin

Dia menambah bahawa dia dan rakan-rakannya tidak akan mencalonkan kerusi DUN untuk pilihan raya negeri Sarawak yang akan datang, yang dijadualkan tahun ini.

Sng sebelum ini berkhidmat sebagai ADUN Pelagus dari tahun 2001 hingga 2011 di bawah Parti Bangsa Dayak Sarawak.

Pada tahun 2004 dia dilantik sebagai penolong menteri negeri di bawah ketua menteri ketika itu Tun Abdul Taib Mahmud. Dia kemudian mewakili PRS dan Parti Pekerja Sarawak sebelum bergabung dengan PKR setelah memenangi Julau sebagai calon bebas dalam pilihan raya 2018.

Presiden PRS Tan Sri James Masing memberitahu Malaysiakini bahawa partinya berhasrat untuk mengambil Julau pada PRU akan datang.

“PRS memiliki enam kerusi parlimen, kami akan bertanding dan keenam-enam kerusi,” katanya.

Adun Baleh itu menambah bahawa PRS tidak akan membenarkan Sng menyertai semula parti itu setelah keluar pada tahun 2007. Sng adalah ahli dari tahun 2004 hingga 2007.

“Kamu sekali-kali memperbodohkan saya, malu pada awak. Anda menipu saya dua kali, malu pada saya. PRS tidak akan ditipu dua kali. PRS tidak akan menerima Sng dan gengnya, ”kata Masing.

Timbalan ketua menteri Sarawak itu juga mengatakan dia mengharapkan Parti Pribumi Bersatu menepati janjinya untuk tidak mencalonkan calon dari partinya dalam pilihan raya negeri atau pilihan raya umum akan datang.

Hasrat PRS untuk bertanding untuk Julau juga disahkan oleh setiausaha agung GPS, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

“Ketika kami dibawa untuk membentuk PN satu tahun yang lalu, sehubungan dengan GPS, presiden kami Datuk Patinggi Abang Johari Openg menyatakan bahawa GPS akan bertanding di semua kerusi kami,” katanya kepada Malaysiakini.

Ahli Parlimen Kapit itu menambah bahawa GPS bersedia mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan pihak-pihak yang akan membentuk kerajaan pusat selepas pilihan raya akan datang, termasuk dari PN dan Barisan Nasional.

“Saya percaya jalan ke depan adalah gabungan yang berkuasa akan terbentuk setelah keputusan pilihan raya umum diumumkan. Kami mahu bekerjasama dengan parti-parti yang tidak ekstrem dan membentuk kerajaan yang stabil dan juga bermakna. “Tidak ada yang salah dengan bekerjasama dengan Umno atau pihak lain. Malah DAP tetap mempunyai idea untuk bekerjasama dengan pihak lain untuk menggantikan pemerintahan Muhyiddin, ”katanya.

Read Previous

Anwar menegaskan Perikatan masih sebagai kerajaan minoriti

Read Next

Penyiasat SPRM tidak bersetuju tuduhan rasuah tidak boleh melebihi RM2 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here