The Malaysia Post

Penyiasat SPRM tidak bersetuju tuduhan rasuah tidak boleh melebihi RM2 juta

Seorang penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengatakan di mahkamah hari ini bahawa tuduhan rasuah terhadap bekas menteri dalam negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung cek bernilai RM2 juta adalah sah.

Zahid kini menghadapi perbicaraan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur yang melibatkan 47 pertuduhan, termasuk tiga tuduhan rasuah berhubung dakwaannya menerima rasuah bernilai RM2 juta melalui tiga cek pada 2017 dan 2018 dari ahli perniagaan Azlan Shah Jaffril.

Hari ini, pegawai SPRM Fairul Rafiq Hamirudin yang telah menyiasat tuntutan rasuah atas cek bernilai RM2 juta terus memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-89 dalam perbicaraan ini.

Dalam pemeriksaan balas oleh peguam bela utama Zahid Hisyam Teh Poh Teik, Fairul Rafiq mengesahkan bahawa Azlan adalah saksi utama di mahkamah atas ketiga-tiga tuduhan rasuah itu.

Dia terus bertanya apakah penyiasat SPRM mengetahui bahawa pengusaha tersebut telah memberi keterangan dalam perbicaraan Zahid.

Teh: Adakah anda tahu Azlan Shah telah datang ke mahkamah dan memberikan keterangan dan dia mengatakan bahawa tidak ada unsur rasuah terhadap semua tuduhan (tuduhan 16, 17, 18), anda tahu atau tidak?

Fairul Rafiq: Ya, berdasarkan keterangan yang diberikan.

Teh kemudian berusaha menyatakan bahawa ini bermaksud tiga tuduhan rasuah pendakwaan terhadap Zahid kerana cek bernilai RM2 juta tidak dapat ditahan.

Baca Lagi | Bekas ketua PKR Pro-Muhyiddin berminat mempertahankan kerusi Julau

Pihak pendakwa membantah persoalan ini, dengan timbalan pendakwa raya Ahmad Sazilee Abdul Khairi mengatakan bahawa pertanyaan seperti itu mengundang saksi untuk membuat anggapan bila seharusnya mahkamah yang memutuskan tuduhan terhadap Zahid.

Mahkamah Tinggi kemudian membenarkan pertanyaan itu oleh peguam Zahid, setelah Teh menjelaskan bahawa dia tidak meminta pendapat Fairul Rafiq, tetapi sebaliknya menyerahkan kes pembelaan itu kepada penyiasat SPRM.

Teh: Saya mencadangkan bahawa, berdasarkan keterangan saksi pendakwaan ke-38, kes pendakwaan terhadap ketiga-tiga tuduhan ini telah runtuh atau jatuh, adakah anda setuju atau tidak?

Fairul Rafiq: Tidak setuju.

Azlan adalah pengarah urusan Profound Radiance Sdn Bhd, sebuah syarikat yang mengendalikan dua pusat sehenti yang terpisah (OSC) untuk pemprosesan visa di Nepal dan Pakistan.

Sebelum ini, Azlan sebagai saksi pendakwaan ke-38 memberitahu mahkamah bahawa dia secara peribadi telah memberikan tiga cek kepada Zahid dalam tiga pertemuan berasingan pada tahun 2017 dan 2018 dengan jumlah masing-masing berjumlah RM300,000 (cek bertarikh 31 Julai 2017), RM1 juta (cek bertarikh 3 Januari 2018), dan RM700,000 (cek bertarikh 9 Februari 2018).

Azlan menyifatkan ketiga-tiga cek itu berjumlah RM2 juta yang dikeluarkan oleh Profound Radiance sebagai sumbangan sukarela untuk dana amal dan politik untuk pilihan raya, dan menegaskan di mahkamah bahawa wang yang diberikan tidak berjumlah rasuah dan menafikan ia dimaksudkan sebagai hadiah kepada Zahid sebagai ganti kontrak untuk mengendalikan pusat pemprosesan visa di Nepal dan Pakistan.

Dalam perbicaraan ini, Zahid – yang merupakan mantan timbalan perdana menteri dan kini presiden Umno – menghadapi 47 tuduhan, iaitu 12 tuduhan pecah amanah berkaitan dengan dana Yayasan Akalbudi yayasan amal, 27 tuduhan pengubahan wang haram, dan lapan tuduhan rasuah. Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah disambung semula esok pagi.

Read Previous

Bekas ketua PKR Pro-Muhyiddin berminat mempertahankan kerusi Julau

Read Next

Bersatu mengatakan akan meneruskan usaha ‘jujur, ikhlas’ dengan sekutu Perikatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.