The Malaysia Post

Muhyiddin berharap gabungan Perikatan akan terus bersama

Muhyiddin

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menyatakan harapan agar semua parti politik dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) yang berkuasa akan terus bersama termasuk semasa pilihan raya umum akan datang.

Beliau, bagaimanapun, mengatakan bahawa terserah kepada pemimpin parti masing-masing untuk memutuskan sama ada mahu masuk atau keluar.

“Saya rasa tidak menjadi masalah bagi gabungan yang ada untuk meneruskan dan bergerak maju kerana rakyat berpuas hati dengan keadaan sekarang.

“Apa pun itu, saya serahkan kepada pemimpin parti lain. Namun, Alhamdulillah, di PN keadaannya masih kuat, ”katanya kepada pemberita selepas melawat Pusat Pembuangan Vaksin Perlis di Klinik Kesihatan Kampung Gial, di sini.

Dia diminta mengulas surat yang dikirim oleh Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menyampaikan keputusan parti itu untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya akan datang.

Muhyiddin berkata, mesyuarat Majlis Tertinggi Bersatu diadakan semalam dan setiausaha agungnya Datuk Seri Hamzah Zainudin telah mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai pendirian parti itu mengenai perkara itu.

Muhyiddin berkata, pertemuan diadakan dengan kepimpinan PAS dan parti itu telah menyatakan pendiriannya yang kuat untuk kekal dalam PN.

Baca Lagi | Keputusan Umno mengenai Bersatu tidak dipengaruhi oleh sesiapa – Tok Mat

“Kami akan mengadopsi rancangan dan akan terus memperkuat kerjasama antara parti-parti dengan fokus pada pilihan raya akan datang,” katanya.

Tan Sri Annuar Musa dari Umno hari ini meminta presiden partinya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menjelaskan secara terbuka dakwaan bahawa mereka akan menghentikan sokongan terhadap gabungan Perikatan Nasional (PN) Bersatu yang dipimpin Bersatu pada pilihan raya akan datang.

Annuar, menteri Wilayah Persekutuan dan bekas setiausaha agung Umno, mengatakan bahawa anggota parti tidak boleh terus terang mengenai keputusan yang dibuat oleh dewan tertinggi.

“Jika keputusan telah dibuat, jangan bersembunyi. Maju, berani dan berterus terang dengan ahli parti. Jelaskan keputusannya kepada penyokong anda, ”katanya di laman Facebooknya. “Anggota Umno wajar diberitahu bahawa keputusan yang dibuat oleh dewan tertinggi adalah muktamad. Jika benar – kami berhak untuk mengetahui mengapa keputusan tersebut dibuat – terutama ketika tarikh pilihan raya belum diumumkan, “tambahnya.

Read Previous

Keputusan Umno mengenai Bersatu tidak dipengaruhi oleh sesiapa – Tok Mat

Read Next

Pemberontak muda Myanmar mempertaruhkan nyawa mereka untuk masa depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here