The Malaysia Post

Tabiat Kecil Untuk Diamalkan Setiap Hari Untuk Menjadi Sangat Produktif

Fokus Pada Sistem, Bukan Matlamat

Jika anda pernah bergelut untuk mencapai matlamat anda, ini mungkin kerana anda terlalu menumpukan pada hasil yang diingini dan terlalu sedikit pada sistem anda.

  • Matlamat ialah hasil khusus yang sama ada anda capai atau gagal capai (mis. kehilangan 20 paun atau mendapat kenaikan pangkat di tempat kerja).
  • Sistem ialah satu set tabiat dan rutin yang anda ikuti secara konsisten untuk mencapai kemajuan ke arah matlamat anda.

Seperti kata James Clear dalam Atomic Habits, “Matlamat adalah baik untuk menetapkan hala tuju, tetapi sistem adalah yang terbaik untuk membuat kemajuan.”

Untuk sebarang matlamat yang anda tetapkan, tentukan sistem (cth. tabiat dan rutin) yang perlu anda ikuti untuk mencapai matlamat ini.

Sebagai contoh:

Matlamat: Dapatkan 5kg jisim otot tanpa lemak dalam masa 6 bulan

Sistem: Angkat berat 4x seminggu + makan 100 gram protein setiap hari

Matlamat: Mempunyai portfolio pelaburan $50,000 dalam tempoh 5 tahun

Sistem: Melabur 25% daripada pendapatan bulanan dalam ETF dan Dana Indeks

Matlamat: Terbit sendiri buku dalam masa 9 bulan

Sistem: Tulis 800 perkataan berkualiti tinggi setiap hari

Ringkasnya, matlamat ialah hasil yang diingini, manakala sistem ialah kenderaan untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Seperti yang ditulis oleh James Clear, “Kunci kejayaan bukanlah untuk memberi tumpuan kepada matlamat anda, tetapi untuk memberi tumpuan kepada sistem yang akan membantu anda mencapai matlamat tersebut.”

Buat Kerja Penting Awal

Kajian telah menunjukkan bahawa bagi kebanyakan orang, waktu pagi adalah waktu yang paling produktif dalam sehari.

Bagi kebanyakan orang, ketika itulah tahap tenaga, kemahuan dan prestasi kognitif mereka (ingatan, fokus, kejelasan mental) berada pada tahap terbaik mereka.

Dalam erti kata lain, waktu pagi adalah masa yang sesuai untuk mengerjakan tugasan anda yang paling penting dan paling mencabar. Tugasan ini memerlukan anda berada pada tahap terbaik anda, jadi masuk akal untuk melaksanakannya apabila anda berada pada tahap terbaik anda.

Selain itu, cara anda memulakan hari menetapkan nada untuk sepanjang hari.

Apabila anda mengetuk tugas besar daripada senarai tugasan anda pada awal hari, anda akan membawa momentum itu bersama anda sepanjang hari.

Seperti yang ditulis oleh Brian Tracy, “Jam pertama hari kerja ialah kemudi yang mengemudi sepanjang hari.”

Baca Lagi | Kereta Api Persiaran Jepun ini Beroperasi di atas Ramen yang Sisa

Baca Lagi | Cara Mengatasi Isu Kepercayaan And

Luangkan 1 Jam Sehari Untuk Membina Kemahiran

Warren Buffett adalah salah seorang pelabur pasaran saham terbaik sepanjang masa. Tetapi menurut Buffett, terdapat satu pelaburan yang menggantikan mana-mana pelaburan kewangan.

Peraturan peribadi saya adalah untuk melabur sekurang-kurangnya satu jam setiap hari untuk membina kemahiran perniagaan atau kecerdasan kewangan saya.

Setiap kemahiran perniagaan yang anda pelajari boleh meningkatkan kapasiti pendapatan anda dan membolehkan anda menjana lebih banyak wang untuk sepanjang kerjaya anda.

Dan setiap pelaburan dalam kecerdasan kewangan anda boleh membantu anda mengurus wang anda dengan lebih baik dan mengembangkan kekayaan anda sepanjang hayat anda.

Seperti kata Warren Buffett, “Pelaburan terbaik yang boleh anda buat adalah dalam diri anda sendiri. Apa sahaja yang anda boleh lakukan untuk mengembangkan kebolehan anda sendiri mungkin akan memberi anda bayaran yang terbaik.”

Lebih banyak kemahiran perniagaan dan kewangan yang anda susun, lebih baik anda akan menyediakan diri anda untuk kejayaan kewangan.

Melabur Dalam Rangkaian Anda

Melabur dalam diri anda bukan hanya tentang mempelajari kemahiran baru, ia juga tentang mengelilingi diri anda dengan orang yang berjaya.

Dengan siapa anda mengelilingi diri anda adalah siapa anda menjadi.

Lebih banyak masa yang anda luangkan bersama orang yang bercita-cita tinggi, lebih banyak anda akan menyerap pemikiran, tabiat dan kebijaksanaan mereka.

Seluruh hidup saya berubah apabila saya berhenti menghabiskan begitu banyak masa dengan orang negatif yang menyeret saya ke bawah — dan mula berhubung lebih banyak dengan orang yang positif dan bercita-cita tinggi.

Keluarkan Gangguan Untuk Memudahkan Kerja Mendalam

Keupayaan untuk fokus pada tugasan selama sekurang-kurangnya 60–90 minit tanpa terganggu adalah kuasa besar dalam dunia yang terganggu hari ini. Tetapi untuk memudahkan jenis kerja mendalam ini, anda perlu serius tentang satu perkara:

Kebanyakan orang tidak akan melakukan ini, kerana mereka ketagih dengan sepakan dopamin yang diberikan oleh gangguan ini.

Tetapi gangguan ini memudaratkan produktiviti anda.

Kajian menunjukkan bahawa setiap kali kita terganggu, otak kita memerlukan kira-kira 22 minit untuk memfokus semula.

Ini dipanggil sisa perhatian — yang membayangkan bahawa sesetengah perhatian anda ‘tertinggal’ pada gangguan.

Optimumkan Persekitaran Anda Untuk Menggodam Tabiat Anda

Seperti yang ditulis oleh James Clear dalam Atomic Habits, “Reka bentuk persekitaran anda supaya tingkah laku yang anda inginkan menjadi tingkah laku lalai.”

Dengan mengoptimumkan persekitaran anda secara sengaja, anda boleh menjadikan tabiat baik lebih mudah dan tabiat buruk lebih sukar dilakukan.

Ia adalah tabiat menggodam 101.

Jika anda ingin menghentikan tabiat snek pada makanan ringan, simpan makanan ringan yang sihat mudah dicapai dan simpan makanan ringan di tempat yang menyusahkan.

Jika anda ingin membaca lebih banyak buku, letakkan buku yang anda ingin baca di tempat yang boleh dilihat dengan jelas dan mudah dicapai.

Jika anda ingin menghabiskan lebih sedikit masa pada telefon pintar anda, muat turun penyekat aplikasi seperti Forest atau Minimalist Phone, atau Freedom.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Cara Mengatasi Isu Kepercayaan Anda

Read Next

Meningkatkan Rentak Aktiviti Harian Boleh Membantu Anda Hidup Lebih Lama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.