The Malaysia Post

‘Kami Menghormati Tempat’ : Peminat Jepun Mendapat Pujian kerana Membersihkan Stadium Selepas Perlawanan Pembukaan Piala Dunia Qatar

Piala Dunia Qatar 2022

Perlawanan pembukaan Piala Dunia Qatar menyaksikan Ecuador melakar kemenangan menentang negara tuan rumah dengan kemenangan 2-0 di peringkat kumpulan.

Bagaimanapun, peminat kedua-dua pasukan terkejut dengan aksi kelas yang ditunjukkan oleh penyokong Jepun yang berkecuali yang dilihat membersihkan Stadium Al Bayt selepas perlawanan itu.

Omar Al-Farooq berkongsi Video tentang Jepun Membersihkan Stadium

Ini selepas video yang dikongsi oleh influencer Bahrain, Omar Al-Farooq melalui Instagramnya yang kemudiannya dikongsi semula di media sosial bersama terjemahan bahasa Inggeris.

“Penyokong Jepun memutuskan untuk membersihkan stadium.

Baca Lagi | Rakyat Singapura membuat perjalanan ke Qatar, menganjurkan pesta menonton ketika demam Piala Dunia bermula

Baca Lagi | Bos Edge Menghadiahkan Pemberi Maklumat Justo AS$2 Juta Untuk Membersihkan Kleptokrasi Terbesar Malaysia

“Ia bukan perlawanan mereka!

“Apabila saya bertanya kepada mereka, ‘mengapa kamu membersihkan sesuatu yang tidak berkaitan dengan kamu? Jawapannya ialah, ‘Orang Jepun tidak pernah meninggalkan sampah. Kami menghormati tempat itu’,” katanya dalam video itu.

Klip itu menunjukkan peminat Samurai Biru berbaris demi baris mengutip sampah yang ditinggalkan peminat dan meletakkannya ke dalam beg plastik yang dibawa bersama mereka.

Para penyokong juga mengangkat bendera yang telah dilemparkan oleh peminat yang mengatakan bahawa simbol ‘perintah hormat’.

Omar, yang hadir dalam video itu, kagum dengan isyarat itu dan turut dilihat berpelukan dengan peminat Jepun.

Video Mendapat Lapan Juta Tontonan

Klip itu telah mendapat lebih lapan juta tontonan di Instagram Omar dan telah mengumpulkan lebih dua juta tontonan di Twitter.

Ini bukan kali pertama peminat Jepun dipuji kerana etika mereka kerana sebelum ini semasa Piala Dunia Rusia 2018, mereka dilihat membersihkan stadium Rostov Arena walaupun selepas tewas 3-2 kepada Belgium dalam kekalahan kalah mati, lapor Daily Mail.

Penyokong kelihatan menangis ketika mereka mengangkut beg sampah yang besar di sekeliling stadium selepas penyokong keluar.

Read Previous

Bos Edge Menghadiahkan Pemberi Maklumat Justo AS$2 Juta Untuk Membersihkan Kleptokrasi Terbesar Malaysia

Read Next

Keuntungan Bersih Supermax Q1FY2023 Merosot kepada RM5.71 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.