The Malaysia Post

Rakyat Singapura membuat perjalanan ke Qatar, menganjurkan pesta menonton ketika demam Piala Dunia bermula

Aruvin Gobi Nathan bertolak ke Doha

Aruvin Gobi Nathan bertolak ke Doha, Qatar pagi semalam untuk lawatan selama dua minggu yang telah dirancangnya selama setahun setengah.

Pengurus pematuhan perbankan berusia 35 tahun itu akan menghadiri empat perlawanan peringkat kumpulan Piala Dunia di empat stadium berbeza dari 21 November hingga 30 November.

Piala Dunia 2022

Salah satu perlawanan ini melibatkan pasukan Portugal yang menampilkan Cristiano Ronaldo tertentu, yang Piala Dunia 2022 akan menjadi yang terakhir untuknya.

“Adalah bagus untuk menangkap Cristiano Ronaldo menjaringkan gol secara langsung sebelum dia bersara,” kata Nathan, yang membelanjakan kira-kira S$10,000 (RM33,092) untuk keseluruhan perjalanan selama dua minggu.

Dia akan menonton perlawanan dengan rakannya dari Qatar, yang menyediakan penginapan sepanjang penginapan Nathan.

Seorang lagi peminat bola sepak yang menuju ke Qatar untuk Piala Dunia ialah Rob Van Alphen, 36, yang merancang untuk menyaksikan perlawanan Korea Selatan-Ghana pada 28 November.

“Saya pasti teruja… ia akan menjadi sangat bagus untuk berada di stadium. Saya rasa suasananya akan menjadi luar biasa,” katanya.

Bagi peminat bola sepak di Singapura yang akan menyaksikan aksi itu di skrin, mereka juga tidak sabar menunggu aksi itu bermula.

Baca Lagi | Anwar dan Zahid antara pemimpin Pakatan dan BN di Hotel Seri Pacific di KL

Baca Lagi | Yoon Korea Selatan menangguhkan taklimat media di tengah-tengah perbalahan mengenai pengharaman penyiar

Rakyat Singapura berkata Harga Piala Dunia adalah Berpatutan

Walaupun sesetengah rakyat Singapura telah menyatakan kegusaran pada harga pakej langganan Piala Dunia tahun ini, yang lain menganggap bahawa untuk bilangan perlawanan yang mereka dapat akses, harganya adalah “berpatutan”.

Kata kontraktor berusia 55 tahun dan peminat bola sepak lama Max Lee: “Jika anda pergi menonton filem, ia berharga antara S$10 dan S$13, mungkin anda boleh menonton sembilan filem. Manakala untuk S$98, saya dapat menonton 60 perlawanan. Ia adalah hiburan untuk saya juga, jadi saya rasa tidak mengapa.”

Bagi sesetengah orang, Piala Dunia ini penting kerana ia boleh menjadi lagu angan-angan bagi beberapa pemain terhebat permainan itu.

“Ia jelas satu tontonan yang hebat. Ia sesuatu yang berbeza daripada bola sepak kelab biasa yang anda gunakan untuk tahun demi tahun,” kata Laveen Prakasan, 32 tahun.

“Saya mahu melihat pasukan kegemaran saya (Belanda) bermain, dan saya juga tidak sabar untuk melihat kemungkinan kejohanan antarabangsa utama terakhir untuk pemain seperti Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi.”

Ia adalah sentimen yang dikumandangkan oleh pelajar Politeknik Ngee Ann, Hayley Sharvani, 18 tahun, yang berkata: “Ini adalah cara untuk mengingati legasi pemain seperti Messi, Ronaldo, (Edinson) Cavani dan Luka Modric.”

Sesetengah rakyat Singapura menggunakan kesempatan itu untuk berkumpul dengan rakan dan keluarga

Karthik Mohan, 32, telah merancang untuk menyelaraskan pesta menonton dengan bapa saudaranya.

“Kami pergi untuk mendapatkan (jadual perlawanan) dan kami hanya memikirkan perlawanan di mana kami boleh menonton parti. Jadi untuk hari bekerja, mungkin perlawanan 6 petang dan 9 malam, dan mungkin perlawanan 12 malam, dan kemudian pada hujung minggu kami melihat perlawanan 3 pagi juga.”

Seorang lagi peminat tempatan, jurutera projek berusia 56 tahun Peter Low, juga mempunyai rancangan pesta menonton.

“Jika ia perlawanan hujung minggu, mungkin saya akan berjumpa dengan beberapa rakan di McDonald’s,” katanya.

Read Previous

Yoon Korea Selatan menangguhkan taklimat media di tengah-tengah perbalahan mengenai pengharaman penyiar

Read Next

Bos Edge Menghadiahkan Pemberi Maklumat Justo AS$2 Juta Untuk Membersihkan Kleptokrasi Terbesar Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.